Friday, November 16, 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ: Σε τρίτους η λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια

Συμβιβαστική φόρμουλα για την πώληση ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ σε τρίτους πρότεινε η ΡΑΕ σε ημερίδα για τη διαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Βραχυπρόθεσμα πάντως το πρόβλημα που απασχολεί την αγορά είναι η έλλειψη ρευστότητας, καθώς όσο δεν εξοφλούνται τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί κινδυνεύουν να κλείσουν επιχειρήσεις.
Η πρόταση επιχειρεί να συγκεράσει τις αρχικές θέσεις για υιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου (ΝΟΜΕ) με πώληση της ενέργειας σε ρυθμιζόμενη τιμή με τις απόψεις της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες (μοντέλο Virtual).
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έθεσε στο τραπέζι τη διενέργεια διαγωνισμών που θα στηρίζονται σε ρυθμιζόμενες τιμές, οι οποίες όμως θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το «πακέτο» που θα πουλά η ΔΕΗ π.χ. αν αφορά τη διάθεση 50 MW ή 200 MW κ.λπ.

Θέση των ιδιωτικών εταιρειών είναι η πώληση σε ρυθμιζόμενη τιμή, που θα διαμορφωθεί ύστερα από μελέτη του κόστους παραγωγής των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και σύγκριση με τις βέλτιστες πρακτικές (benchmar-king).
Αύξηση
Στο θέμα των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) η ΡΑΕ πρότεινε την αύξηση του καταβαλλόμενου ποσού για τις ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου, που παρακολουθούν τις διακυμάνσεις των ΑΠΕ.
Το μέτρο έρχεται εν μέρει ως αντιστάθμισμα για τη σταδιακή μείωση με προοπτική την πλήρη κατάργηση των ποσών που δίδονται στους ιδιώτες παραγωγούς μέσω του μηχανισμού ανάκτησης κόστους.
Η πρόταση προβλέπει τη μείωση από 1/1/2013 του περιθωρίου κέρδους από 10% σε 5% και από 1/1/2014 την περαιτέρω μείωση σε 2% με κατάργηση στο τέλος της ίδιας χρονιάς, εφόσον λειτουργεί το νέο μοντέλο της αγοράς (NOME).
Mανταλένα Πίου
 .imerisia.gr
-----
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin