Friday, November 16, 2012

Από αρχές του νέου χρόνου η παραχώρηση της Εγνατίας

Ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι από το ΤΑΪΠΕΔ.
«Αγκάθια» τα δάνεια, τα διόδια και η βαριά συντήρηση.

• Στις αρχές του 2013 θα αρχίσουν οι διαδικασίες παραχώρησης της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων, που αναμένεται να διαρκέσουν όλη τη χρονιά καθώς θα πρέπει να επιλυθούν τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με τα δάνεια των περίπου 600 εκατ. ευρώ της Ε.Ο.Α.Ε. και, κατ’ επέκταση επηρεάζουν το τίμημα που θα προσφερθεί όπως και το ύψος των διοδίων από τον παραχωρησιούχο.

Σε συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι  των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ.κ. Αθανασόπουλο και Εμίρη,  οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η βαριά συντήρηση του οδικού άξονα να παραμείνει στα χέρια της Ε.Ο.Α.Ε., με το κόστος της να καλύπτεται από τον παραχωρησιούχο, που θα αποδίδει στην Εγνατία, για το σκοπό αυτό,  ένα τμήμα των εσόδων από τα διόδια.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, άκουσε με προσοχή το αίτημα, θέλησε να μάθει εάν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα και ζήτησε από το Σύλλογο Εργαζομένων σχετική, τεκμηριωμένη, γραπτή εισήγηση. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της Ε.Ο.Α.Ε., το Ταμείο διερευνά το εάν η Εγνατία θα παραχωρηθεί απαλλαγμένη από βάρη ή εάν τα δάνεια πάνε μαζί με την παραχώρηση, στον ιδιώτη. Στην περίπτωση που μείνουν στο δημόσιο, θα πρόκειται για «ξεπούλημα», όπως υποστηρίζεται από πολλές πλευρές και, από τους εργαζομένους.
Εάν περάσουν στο παραχωρησιούχο, επιλογή που εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει το αγκάθι του δανείου των 250 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, που εξυπηρετείται από τα έσοδα των διοδίων.
Κι όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΕΟΑΕ κ. Ι. Τσακλίδης, για να έχει όφελος ο παραχωρησιούχος, θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τα διόδια αφού σήμερα, τα έξοδα της μη βαριάς συντήρησης και λειτουργίας απορροφούν τα περίπου 35 εκατ. ευρώ από τα έσοδα.  Αλλά μία σημαντική αύξηση των διοδίων, θα αποτρέπει τους χρήστες, θα είναι σε βάρος των εσόδων, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι εύκολα θα προσελκυστούν επενδυτές σε μία περίοδο που η κίνηση, στον αυτοκινητόδρομο, καταγράφει ήδη μείωση άνω του 10%.

 .proinoslogos.gr
16/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin