Friday, November 23, 2012

Θύμα της κρίσης (και) οι δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Το επόμενο θύμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι οι παγκόσμιες προσπάθειες περιορισμού των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή. Κι ενώ η Ε.Ε. πρωτοστατούσε πάντα στις παγκόσμιες προσπάθειες μετριασμού του φαινομένου και των συνέπειων του, με τη λήψη φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων όπως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τελευταία λόγω της κρίσης το πρόβλημα δεν βρίσκεται πια στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων.


Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ένα παγκόσμιο θεμελιώδες πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια αλλά και σε όλη τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε (με τις συνέπειες του να γίνονται ήδη ορατές και στην Ελλάδα), έρχεται πολύ χαμηλά στην ατζέντα, δεδομένων των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας, ενώ ούτε στις ΗΠΑ αποτέλεσε ζήτημα διαβούλευσης στις προεδρικές εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που βλέπουν τους πάγους της Αρκτικής να λιώνουν με τεράστιους ρυθμούς, τις περιόδους ξηρασίας να αυξάνονται σε πολλά μέρη του πλανήτη και τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα να αυξάνουν την ένταση τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε ιστορικά υψηλά το 2011.

«Τίποτα δεν είναι εύκολο εξαιτίας της κρίσης», επισημαίνει η υπεύθυνη της πολιτικής για το Κλίμα της Ε.Ε. Connie Hedegaard. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι λαοί παγκοσμίως, είναι ότι δεν έχουμε μόνο οικονομική κρίση. Έχουμε κοινωνική και εργασιακή κρίση, όπως και κλιματική και περιβαλλοντική. Μέσω των ορθών κλιματικών πολιτικών, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας», τόνισε σε συνέντευξή της.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης έχουν μειώσει αισθητά την υποστήριξή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα δύο τελευταία χρόνια, με την περικοπή στις επιδοτήσεις των μορφών αυτών, γεγονός που επιτρέπει ακόμα την αθρόα χρήση των ορυκτών καυσίμων και τη συνεπακόλουθη εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων των αερίων του θερμοκηπίου.

Σωτήρης Σκουλούδης
zougla gr: Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012
------

 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin