Thursday, October 04, 2012

Αύξηση λαθρεμπορίου στο ναυτιλιακό πετρέλαιο από την εξίσωση φόρων

Η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στα ντίζελ κίνησης και θέρμανσης, που θα ισχύσει σε λίγες ημέρες, θα εξαλείψει μεν το λαθρεμπόριο με το πετρέλαιο θέρμανσης αλλά θα οδηγήσει σε αύξηση της παράνομης διακίνησης του αφορολόγητου πετρελαίου ναυτιλίας, ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης.
Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο η λαθραία διακίνηση ναυτιλιακού πετρελαίου δεν μπορεί να φθάσει στο επίπεδο του λαθρεμπορίου πετρελαίου θέρμανσης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση μελέτης αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν εκτός από τους φόρους θα ενοποιηθούν και οι προδιαγραφές των δύο πετρελαίων, κίνησης και θέρμανσης, καθώς οι προδιαγραφές του κίνησης (και κυρίως το γεγονός ότι περιλαμβάνει σε ένα ποσοστό βιοντίζελ) μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους καυστήρες κεντρικής θέρμανσης, ενώ σηματοδοτεί και επιπλέον κόστος για τους καταναλωτές (πέρα από την εξίσωση των φόρων) της τάξης των 6 λεπτών ανά λίτρο.
Τόνισε επίσης ότι, παρά τις καθυστερήσεις η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών κατέληξε στις τεχνικές προδιαγραφές για τη διασύνδεση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών (που πρόκειται να εγκατασταθούν σε πρώτη φάση στα πρατήρια) με τη ΓΓΠΣ.
Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε μελέτη από την οποία προκύπτει λαθρεμπόριο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως με εικονικές εξαγωγές καυσίμων σε Σκόπια, Αλβανία, Βουλγαρία και Τουρκία. Τη μελέτη εκπόνησε ο καθηγητής Οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ Δ. Μάρδας, βασίζεται σε στοιχεία του ΟΗΕ για το διασυνοριακό εμπόριο και πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων (ΓΣΕΒΕΕ) και της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων.
Τα στοιχεία για τις εικονικές εξαγωγές καυσίμων δείχνουν ότι οι ελληνικές αρχές δηλώνουν στον ΟΗΕ μεγαλύτερες ποσότητες εξαγωγών προς τα Σκόπια από ό,τι δηλώνουν τα Σκόπια πως εισήγαγαν στην Ελλάδα. Η εξήγηση είναι ότι αφορολόγητα καύσιμα που προορίζονται για εξαγωγή επιστρέφουν στην εσωτερική αγορά της Ελλάδας με αποτέλεσμα τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου να κερδίζουν τη διαφορά των φόρων. Ενδεικτικά, στο διάστημα 2001-2010 δηλώθηκαν εξαγωγές καυσίμων αξίας 530 εκατ. προς τα Σκόπια, τα οποία για το ίδιο διάστημα δήλωσαν εισαγωγές μόλις 192 εκατ. Ανάλογη εικόνα προκύπτει και για τις άλλες όμορες χώρες, ενώ με την Τουρκία διαπιστώνεται αντιστροφή του ισοζυγίου τα τελευταία χρόνια κάτι που σύμφωνα με τον κ. Μάρδα οφείλεται μάλλον στο ότι γίνεται λαθρεμπόριο από την άλλη πλευρά.
Το λαθρεμπόριο καυσίμων εκτός από τις εικονικές εξαγωγές περιλαμβάνει τη χρήση ναυτιλιακού ή πετρελαίου θέρμανσης αντί για κίνησης, το λαθρεμπόριο με καύσιμα του Στρατού, τις ελλειμματικές παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης αλλά και βενζίνης μέσω των "πειραγμένων" αντλιών, τα φαινόμενα νοθείας διαφορετικών τύπων καυσίμων μεταξύ τους ή με χημικές ουσίες (τολουόλη, ξυλόλη) κ.α.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος τόνισε σε παρέμβασή του ότι την ώρα που αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,4- 1,5 ευρώ για να αντιμετωπισθεί το λαθρεμπόριο, δεν υπάρχει περιθώριο ολιγωρίας, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης και ισχυρές διασυνδέσεις των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου με το πολιτικό σύστημα. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Χ. Μαυράκης επεσήμανε από την πλευρά του τις επιπτώσεις του λαθρεμπορίου στο υγιές τμήμα της αγοράς που υφίσταται αθέμιτο ανταγωνισμό.
Στις προτάσεις για αντιμετώπιση του λαθραίας διακίνησης καυσίμων περιλαμβάνονται η εγκατάσταση των συστημάτων ελέγχου εισροών- εκροών, η εγκατάσταση GPS στα βυτιοφόρα και στα πλοία εφοδιασμού με ναυτιλιακά καύσιμα, η ένταση των ελέγχων για τις "πειραγμένες" αντλίες, ο έλεγχος της διακίνησης ντίζελ από τα πρατήρια αφορολόγητων καυσίμων των ΚΑΕ, η απογραφή των χώρων αποθήκευσης καυσίμων και των πρατηρίων, η απόδοση μέρους των προστίμων στους ελεγκτές, κ.α.
http://www.energypress.gr/news/Ayxhsh-lathremporioy-sto-naytiliako-petrelaio-apo-thn-exiswsh-forwn
4/10/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin