Thursday, October 04, 2012

Εντός Οκτωβρίου ξεκινά σεισμικές έρευνες η PGS

Ξεκινά μέσα στις επόμενες εβδομάδες η διαδικασία έναρξης των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη από τη νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS), που πρόκειται σύντομα να υπογράψει τη σχετική σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο.
Η υπογραφή της σύμβασης θεωρείται θέμα ημερών, που σημαίνει ότι αμέσως μετά, δηλαδή εντός Οκτωβρίου, η νορβηγική εταιρεία πρέπει να ξεκινήσει τις σεισμικές έρευνες, καθώς τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το ελληνικό Δημόσιο είναι εξαιρετικά σφικτά. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπ. ΠΕΚΑ Ευ. Λιβιεράτος, η επεξεργασία των δεδομένων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2013, ώστε μέσα στο 2014 να προκηρυχθεί ο γύρος των παραχωρήσεων.


Στο μεταξύ, εκτενές ρεπορτάζ φιλοξένησε χθες το πρακτορείο "Reuters" σχετικά με την μελέτη που έχει κάνει η ομάδα υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Φώσκολο και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας "Flow Energy" (και πρώην διευθυντή ερευνών και κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ) Ηλία Κονοφάγο, για τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα υδρογοναθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος τα εκτιμώμενα αποθέματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης ανέρχονται σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα, που σημαίνει ότι μπορούν να αποφέρουν κρατικά έσοδα 600 δισ. δολαρίων σε 25-30 χρόνια. Πιο συντηρητικές είναι οι εκτιμήσεις του κ. Κονοφάγου που μιλούν για 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, που αντιστοιχούν σε 20 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, και είναι ικανά να αποφέρουν 270 δισ. δολάρια στο ελληνικό Δημόσιο, σε βάθος πάντα 25-30 ετών.

"Πρόκειται πάντως για νούμερα που δε στηρίζονται σε σεισμικά και γεωτρητικά δεδομένα, όπως κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις το United States Gelogical Survey, η γεωολογική υπηρεσία των ΗΠΑ" , απαντούν από την πλευρά τους γνώστες του αντικειμένου. Κι αυτό καθώς η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης είναι εντελώς ανεξερεύνητη, αντίθετα με το Ιόνιο για παράδειγμα. "Εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε περιοχές όπου υπάρχουν στοιχεία από σεισμικές έρευνες, κάτι που δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει", προσθέτουν τα ίδια στελέχη.

Η συγκεκριμένη πάντως μελέτη, που σύμφωνα με το "Reuters" είναι και σε γνώση του γραφείου του Πρωθυπουργού, έχει βασιστεί σε σύγκριση των γεωλογικών στοιχείων της θαλάσσιας περιοχής νότιας της Κρήτης με περιοχές που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά διεθνώς, και όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα. Τέτοια είναι τα νησιά Μπαρμπάντος στη Βενεζουέλα και τα νησιά Τιμόρ στη ΒΔ Αυστραλία.
Η έρευνα έγινε με τη συνδρομή του Καναδικού Ινστιτούτου Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) και του Αλέν Μπρουνετόν πρώην διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (ΒΕΙCIP).
Εκτιμήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς υδρογονάνθρακες».

http://www.energypress.gr/news/Entos-Oktwbrioy-xekina-seismikes-ereynes-h-PGS... 

http://energy-engineer.blogspot.gr/2012/10/pgs.html
4/10/12
------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin