Friday, August 10, 2012

Συνεχίζεται Αμείωτος ο Πόλεμος Αμερικής-Κίνας στα Φωτοβολταϊκά

Στο αμερικανικό κογκρέσο προκλήθηκε αναυρασμός τις προάλλες, όταν έγινε γνωστό ότι οι στολές της αμερικανικής ολυμπιακής αποστολής ήταν κατασκευασμένες στην Κίνα. Όλα αυτά τη στιγμή που ο εμπορικός πόλεμος Πεκίνου-Ουάσιγκτον εντείνεται με αφορμή τις ΑΠΕ και ιδίως τα φωτοβολταϊκά.
Θυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν πριν από μερικούς μήνες δασμούς στα κινεζικά φωτοβολταϊκά, προκειμένου να προστατεύσουν τους εγχώριους παραγωγούς. Η αντίδραση των Κινέζων ήταν να κατευθύνουν μέρος των εξαγωγών τους μέσω της Ταϊβάν και άλλων γειτονικών κρατών, αποφεύγοντας έτσι τις κυρώσεις.

Πλέον και η Ε.Ε. εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει αντίστοιχους δασμούς, γεγονός που ανησυχεί το Πεκίνο. Πάντως, κάθε τέτοια κίνηση πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις: Για παράδειγμα, τα αμερικανικά μέτρα οδήγησαν σε διαφωνίες σχετικά με το πυρίτιο, την πρώτη ύλη των φωτοβολταϊκών. Οι Κινέζοι απειλούν τώρα ότι θα λάβουν μέτρα αντι-ντάμπινγκ για τις εισαγωγές από την Αμερική και ότι θα δώσουν φοροαπαλλαγές στους δικούς τους παραγωγούς. 

10/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin