Friday, August 10, 2012

Προβλήματα με τις άδειες φωτοβολταϊκών στην Αιτ/νία

Επιστολή προς το ΥΠΕΚΑ με θέμα την αδυναμία έκδοσης αδειών εργασιών μικρής κλίμακας, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, που προκύπτει από το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, απέστειλε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πειφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του Τ.Ε.Ε. κ. Ρόκος Κωνσταντίνος.
Στην επιστολή αναφέρεται:

«Είναι γνωστό ότι από τις 4/7/2011 βρίσκεται σε εφαρμογή ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (Ν.Ο.Κ. – Ν. 4067/9-4-2012). Είχε προβλεφθεί ότι θα ανακύψουν προβλήματα με την εφαρμογή του, για τα οποία αρχικά υπήρχε η ελπίδα να υπερκεραστούν, είτε με την παράλληλη εφαρμογή Ν.Ο.Κ. και Γ.Ο.Κ. είτε με την αναβολή ισχύος του Ν.Ο.Κ. κατά ικανό χρονικό διάστημα. Μετά την απομάκρυνση των δύο αυτών ενδεχομένων έχει παρέλθει ένας μήνας και πλέον και η έκδοση είτε Υπουργικών Αποφάσεων είτε Εγκυκλίων είτε Κανονιστικών διατάξεων οι οποίες θα επιλύσουν προβλήματα που δημιουργούνται γίνεται όλο και πιο επιτακτική.
Είναι αναγκαίο όμως να επισημανθεί έτι περαιτέρω, το πρόβλημα της αδυναμίας Έκδοσης Αδειών Εργασιών Μικρής Κλίμακας από τις Υπηρεσίες Δόμησης.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει δημιουργήσει δυστοκία υλοποίησης ενός πλήθους εργασιών για τις οποίες προβλέπεται να εκτελούνται με αυτόν τον τρόπο αδειοδότησης.
Μια τέτοια εργασία είναι και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων (όχι οικιακών) η οποία συναρτάται εκτός των άλλων, σε πολλές των περιπτώσεων, με καταληκτικές ημερομηνίες. Συνεπώς η συγκεκριμένη έκφανση του προβλήματος συνοδεύεται από αυξανόμενη όχληση τόσο από πλευράς επενδυτών-πολιτών όσο και από πλευράς συναδέλφων Μηχανικών, η οποία είναι απολύτως δικαιολογημένη.
Κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ
Κύριε Γενικέ Γραμματέα
Είναι αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να επιλυθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, ειδικότερα ως προς το ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, το οποίο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας λόγω των πολλών αιτήσεων είναι καίριο και πιεστικό.
Παρακαλούμε όπως προβείτε σε ανάλογες ενέργειες προκειμένου να επέλθει θεραπεία του ζητήματος.»
10/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin