Tuesday, August 28, 2012

Τεράστιοι κίνδυνοι για το Τρόοδος

Ιδιοκτήτες γης αρνούνται τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών
«Μαύρες τρύπες» μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστη καταστροφή. Από πού πηγάζουν οι κύριοι κίνδυνοι και ποια μέτρα λαμβάνει το κράτος
Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η απάθεια αρκετών πολιτών ιδιοκτητών εκτάσεων γης στις παρυφές του Τροόδους, αλλά και η απερισκεψία εκδρομέων, είναι παράγοντες που καθιστούν ευάλωτο τον πιο μεγάλο πνεύμονα της Κύπρου στις πυρκαγιές.


Ο λειτουργός προστασίας, του Τμήματος Δασών, Κώστας Παπαγεωργίου, σε δηλώσεις του στη «Σ», επισήμανε ότι αν και υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες, στην κρατική γη δεν υπάρχουν εκεί όπου οι εκτάσεις γης στις παρυφές του Τροόδους, είναι ιδιωτικές.
«Ως Τμήμα Δασών, διαχρονικά έχουμε ένα πολύ καλό σύστημα αντιπυρικών ζωνών, τόσο μέσα στα δάση του Τροόδους, αλλά και στις παρυφές του, όπου διεξάγονται και οι περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες. Το 85% των πυρκαγιών οφείλονται σε ανθρώπινο παράγοντα, γι' αυτό και εκεί ενισχύουμε την περίμετρο ασφάλειας», ανέφερε.
Ωστόσο, είπε, υπάρχει πρόβλημα καθώς δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες σε ιδιόκτητες εκτάσεις γης, επειδή οι ιδιοκτήτες δεν δίνουν τη συγκατάθεσή τους για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, οπόταν, επισήμανε ο κ. Παπαγεωργίου, υπάρχουν «τρύπες», από τις οποίες μπορεί να ξεσπάσουν πυρκαγιές και να επεκταθούν.
Οι κίνδυνοι πρόκλησης και επέκτασης πυρκαγιών είναι επίσης αυξημένοι καθώς άλλαξαν οι συνθήκες ζωής, τόνισε ο λειτουργός προστασίας του Τμήματος Δασών, στην οροσειρά του Τροόδους.
«Εγκαταλείφθηκε η ύπαιθρος οπόταν και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης έχουν παραμεληθεί και αυξήθηκε η άγρια βλάστηση ευνοώντας τον κίνδυνο πυρκαγιών σε μεγάλο βαθμό. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τις ιδιωτικές περιουσίες και τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Χρειάζεται να έχουμε τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών, ενώ το θέμα απασχόλησε αρκετές συσκέψεις και με τις κοινότητες αλλά οι πολίτες φοβούνται ότι θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον και θα χάσουν περιουσία τους. Υπάρχει δυσπιστία και σκοντάψαμε στο θέμα με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να μην υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Στα κρατικά εδάφη υπάρχει δίκτυο ασφαλείας αλλά στα όρια των ιδιόκτητων περιουσιών σπανίζουν», συμπλήρωσε. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι οι πολίτες που διαμένουν κοντά στο Τρόοδος αλλά και οι εκδρομείς πρέπει να είναι συμπαραστάτες του Τμήματος Δασών στο έργο που επιτελεί και να σέβονται και να διασφαλίζουν τη ραχοκοκαλιά του φυσικού πλούτου μας.
Καταγγείλετε ύποπτες κινήσεις
Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, προέβη σε δημόσια έκκληση προς το κοινό, το οποίο καλεί να δίνει οποιαδήποτε στοιχεία ή πληροφορίες κατέχει όσον αφορά τις πυρκαγιές. Όπως είπε ο κ. Αγγελίδης, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δηλαδή από την περασμένη Πέμπτη μέχρι και την περασμένη Κυριακή, σημειώθηκαν περίπου 60 πυρκαγιές και τα αίτια των οποίων διερευνώνται. Ο κ. Αγγελίδης είπε ότι λαμβάνονται αυξημένα μέτρα από πλευράς της Αστυνομίας σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες. Ανέφερε ότι για το θέμα των πυρκαγιών ζητείται η βοήθεια των πολιτών. «Στις περιπτώσεις που οποιοσδήποτε πολίτης κατέχει στοιχεία ή πληροφορίες για κινήσεις ύποπτων οχημάτων ή προσώπων που δυνατό να βοηθήσουν τις ανακρίσεις της Αστυνομίας, παράκληση είναι να επικοινωνήσει απευθείας μαζί μου στα τηλέφωνα 22808024 ή στο τηλέφωνο 22808067, δηλαδή τα τηλέφωνα του Γραφείου Τύπου και οι πληροφορίες αυτές ή και τα στοιχεία θα διαβιβαστούν απευθείας στον Αρχηγό Αστυνομίας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι θα τηρηθεί κάθε εμπιστευτικότητα για οποιαδήποτε πληροφορία δοθεί από οποιοδήποτε πολίτη για το θέμα αυτό.
Σε παρατήρηση γιατί στο Γραφείο Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομία και όχι οπουδήποτε αλλού να δίνονται οι πληροφορίες αυτές, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι «παρόλο που έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν ότι μπορούν οι πολίτες να δώσουν πληροφορίες στα γνωστά τηλέφωνα που έχουμε δώσει 112, 199, στη γραμμή του πολίτη, κρίθηκε ότι εκείνος που θα θέλει να δώσει μια πληροφορία απευθείας σε αξιωματικό, να τη δώσει απευθείας κοντά μου και αμέσως να ενημερωθεί ο Αρχηγός Αστυνομίας για άμεσες ενέργειες».
Ερωτηθείς αν διαπιστώθηκε οποιοδήποτε μεμπτό στο θέμα επικοινωνίας ή αν έγινε κάποια διαρροή πληροφορίας, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι δεν διαπιστώθηκε ούτε διαρροή, ούτε υπάρχει κάτι μεμπτό, απλά υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιοι πολίτες θα ήθελαν να επικοινωνήσουν με συγκεκριμένο μέλος και γι’ αυτό έχουν κάνει αυτή την αλλαγή, έτσι ώστε στις περιπτώσεις αυτές να δοθεί η πληροφορία απευθείας σε αξιωματικό για να τύχει και του ανάλογου χειρισμού. Υπάρχει, συνέχισε, έντονος προβληματισμός για τα θέματα των πυρκαγιών και κάλεσε τους πολίτες αν επιθυμούν, να δώσουν κάποια πληροφορία για το συγκεκριμένο θέμα, να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας ή στα άλλα τηλέφωνα που είχαν δοθεί, το 112, 199, γραμμή του πολίτη. Απαντώντας σε ερώτηση αν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης του κοινού προς την Αστυνομία, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι αρκετοί πολίτες για διάφορα άλλα θέματα έχουν δώσει πληροφορίες ανώνυμα στο τηλέφωνο 199 και αξιολογήθηκαν αυτές οι πληροφορίες με αποτελέσματα και επρόκειτο για υποθέσεις διαρρήξεων.
Επιχείρηση «Αστραπή»
Σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο Τρόοδος και στις γύρω περιοχές που είναι υπό την εποπτεία του Τμήματος Δασών, όπως δήλωσε ο λειτουργός προστασίας, Κώστας Παπαγεωργίου, εφαρμόζεται το σχέδιο «Αστραπή» του Τμήματος Δασών. «Το σχέδιο έχει σκοπό στον μικρότερο δυνατό χρόνο να έχουμε όσο το δυνατό περισσότερες δυνάμεις στον τόπο της πυρκαγιάς, περιορισμό της και κατάσβεσή της. Το σύστημα διαχείρισης πυρκαγιών περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες που είναι η πρόληψη, η ανίχνευση και η κατάσβεση. Σε περίπτωση που υπάρχει πυρκαγιά στέλνεται το μήνυμα είτε από τα φυλάκια είτε από περιπολίες, ή από πολίτες στα δασοπυροσβεστικά σώματα και αμέσως θέτουμε σε εφαρμογή το σχέδιο Αστραπή. Σταδιακά ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η πυρκαγιά καλούμε τις απαιτούμενες δυνάμεις, επίγεια και εναέρια μέσα».
Ανίχνευση πυρκαγιών
Σε μια προσπάθεια πρόληψης πυρκαγιών, όπως εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου, στο δάσος του Ακάμα ήδη τοποθετήθηκε αυτόματο σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιάς, το οποίο μόλις αντιληφθεί καπνό και φωτιά ειδοποιεί τους σταθμούς του Τμήματος Δασών, οι οποίοι ανταποκρίνονται. «Στο Τρόοδος εγκαταστήσαμε δέκα αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν να κάνουν με ανίχνευση αλλαγών στις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή του Τροόδους και διακρίνει τους κινδύνους, οπόταν έχουμε επιπλέον μέσα για πρόληψη επέκτασης δασικών πυρκαγιών», σημείωσε.

Ακόμη να συνειδητοποιήσουμε...

Η παρατεταμένη ξηρασία έχει ήδη προκαλέσει καταστροφές σε περισσότερο από το 6% των κρατικών δασών, δήλωσε στη «Σ», ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι ακριβώς μας προσφέρει ένα δέντρο, επισήμανε ο κ. Θεοπέμπτου, ο οποίος εξηγά στη «Σ» την πολυτιμότητα και τον πλούτο των δασών. «Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης αφαιρεί από την ατμόσφαιρα το διοξείδιο του άνθρακα, αποθηκεύει τον άνθρακα στο ξύλο του και ελευθερώνει πολύτιμο οξυγόνο. Γι' αυτό τον λόγο τα δέντρα είναι πολύτιμος σύμμαχος κατά των κλιματικών αλλαγών. Τα φυλλώματα του δέντρου βοηθούν στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας από τα εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια. Στις πόλεις, η σκιά του δέντρου σε πεζοδρόμια και οδόστρωμα κρατεί και τα δύο σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες.
Έτσι μειώνεται δραστικά η δυνατότητα παραγωγής του βλαβερού όζοντος που χρειάζεται καυσαέριο και ψηλές θερμοκρασίες για να παραχθεί. Παράλληλα ο συνδυασμός δέντρων και θάμνων στην άκρια των αυτοκινητόδρομων μειώνει τον θόρυβο που φτάνει στα σπίτια. Ένα μέτρο που ενώ είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό, εμείς το παραγνωρίζουμε. Τα φύλλα του δέντρου απορροφούν την ενέργεια των σταγόνων βροχής, το νερό πέφτει απαλά στο χώμα και έτσι αποτρέπεται η διάβρωση. Παράλληλα οι ρίζες των δέντρων συγκρατούν το χώμα και εμποδίζουν τη διάβρωση. Γι' αυτό τον λόγο η πρώτη έγνοια στα καμένα δάση είναι η προστασία της περιοχής από τη διάβρωση, γιατί αν αφεθεί η βροχή να παρασύρει το εύφορο έδαφος, δεν θα μπορεί να αναγεννηθεί η περιοχή». 
28/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin