Tuesday, August 28, 2012

Πρώτο βήμα για τα εργοστάσια σκουπιδιών στην Αττική

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση των τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική έγινε με την κατάθεση του αιτήματος της Περιφέρειας προς την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ για την προώθηση των έργων.
Το αίτημα έγινε την Δευτέρα και ανακοινώθηκε την Τρίτη απο τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη.
Το κόστος μελέτης και κατασκευής των τεσσάρων Μονάδων (ΜΕΑ) υπερβαίνει τα 430 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των έργων, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 1-1,5 δις ευρώ.

Το έργο προτείνεται να δημοπρατηθεί μέσω τεσσάρων χωριστών διαγωνιστικών διαδικασιών, έναν για κάθε ΜΕΑ και περιοχή.
Ειδικότερα το εν λόγω έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία τεσσάρων ΜΕΑ και συγκεκριμένα δύο στη Δυτική (Φυλή και Άνω Λιόσια) και δύο στην Ανατολική Αττική (Γραμματικό και Κερατέα) που θα επεξεργάζονται 1.350.000 τόνους σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων ανά έτος και για χρονικό διάστημα από 23 έτη έως 27 έτη.
Το ελληνικό δημόσιο θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση με την καταβολή ποσού έως 150 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), που θα προέρχεται από Κοινοτικούς και Εθνικούς Πόρους. Το τελικό ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στην χρηματοδότησή τους θα εξειδικευθεί και στο πλαίσιο του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Παράλληλα θα εξετασθεί και η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Κασσιανός Τζέλης 
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 28/8 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin