Saturday, August 11, 2012

Το Τεράστιο Μέγεθος των Νέων Ανεμογεννητριών

Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες πρέπει να είναι πολύ μεγάλες σε μέγεθος προκειμένου να είναι βιώσιμη η εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού έναντι του υψηλού κόστους εγκατάστασής τους στη θάλασσα. Εταιρείες όπως η Vestas και η Siemens κατασκευάζουν αυτά τα "θηρία", οι έλικες των οποίων έχουν διάμετρο έως και 150 μέτρα.

Για παράδειγμα, το μοντέλο Β75, ισχύος 6 MW, που αναπτύσσει η Siemens έχει λεπίδες με μήκος 75 μέτρων, οι οποίες όταν γυρνάνε καλύπτουν μια επιφάνεια όσο δυόμισι ποδοσφαιρικά γήπεδα. Η ακτίνα μιας τέτοιας ανεμογεννήτριας είναι περίπου όσο το άνοιγμα φτερών του Airbus 380, του μεγαλύτερου επιβατικού αεροπλάνου στον κόσμο.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό και έκδηλο της τεχνικής πρόκλησης είναι ότι μια τέτοια ανεμογεννήτρια αναπτύσσει στις μύτες των ελίκων της ταχύτητα 80 μέτρων ανά δευτερόλεπτο καθώς περιστρέφονται. Η πίεση που ασκεί ο αέρας κάθε δευτερόλεπτο αντιστοιχεί σε 200 τόνους, ακόμα και αν πρόκειται για ελαφρύ άνεμο της τάξης των 22 μιλίων ανά ώρα.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η τεχνολογία όντως έχει ωριμάσει πλέον στην αιολική ενέργεια, η οποία δεν διανύει πλέον τα παιδικά της βήματα, αλλά αποτελεί έναν κλάδο αιχμής με αξιοζήλευτη τεχνολογία και δυνατότητες.

11/8/12


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin