Friday, August 17, 2012

Η ΕΕ βοηθά στη διαχείριση σκουπιδιών

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με έντονο πρόβλημα αποκομιδής σκουπιδιών. Η Κομισιόν δρομολογεί προγράμματα για τη διαχείριση των απορριμάτων, εστιάζοντας στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Οι περισσότερες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, προβλήματα σχετικά με την αποκομιδή και την εν γένει διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτότσνικ, με αφορμή πρόσφατη έρευνα της ΕΕ, σημείωσε ότι μεταξύ άλλων η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Κύπρος βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Την αρνητική πρωτιά κατέχει η Ελλάδα.
Στις χώρες αυτές, υπογράμμισε, οι πολιτικές διαχείρισης αστικών απορριμμάτων και λοιπών βιομηχανικών αποβλήτων είναι από ανεπαρκείς έως πλήρως αναποτελεσματικές. Επιπλέον οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν κατά κόρον ως εύκολη λύση τις χωματερές στα προάστια πόλεων, οι οποίες είναι ήδη γεμάτες και συν τοις άλλοις αποτελούν εστίες μόλυνσης. Από την άλλη πλευρά, οι εναλλακτικές επιλογές φαίνονται περιορισμένες, το ίδιο και τα οικονομικά μέσα των εκάστοτε δημοτικών αρχών για την αναδιαμόρφωση των απαρχαιωμένων συστημάτων αποκομιδής.

Πολιτικές για καλύτερη διαχείριση των απορριμάτων
Χείρα βοηθείας εκ Βρυξελλών για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η Αυστρία, η χώρα με το καλύτερο σήμερα σύστημα αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων. Η Γερμανία βρίσκεται τέταρτη στη λίστα, ανάμεσα στις 27 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα της Κομισιόν, αμέσως μετά την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ ακολουθεί η Σουηδία. Οι χώρες αυτές διαθέτουν ένα εκσυγχρονισμένο και λειτουργικό σύστημα αποκομιδής των σκουπιδιών από τους κάδους, εναποθέτοντας λιγότερο από το 5% αυτών σε χωματερές.
Ο κ. Ποτότσνικ ανακοίνωσε πως σύντομα θα χρηματοδοτηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης των δημοτικών πολιτικών για τη διαχείριση απορριμμάτων, αρχικά σε 10 χώρες που πλήττονται. Ήδη στις 19 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν στην Πράγα οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να τεθούν σε λειτουργεία αντίστοιχα εγχειρήματα από αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών-μελών.
Η ΕΕ πάντως επιδιώκει μια συνολική αναδιαμόρφωση στον τομέα της πολιτικής διαχείρισης των σκουπιδιών. Το ζήτημα αυτό φαίνεται να ξεπερνά πλέον τα στενά εθνικά όρια των χωρών που μαστίζονται και να αφορά πλέον άμεσα και την Κομισιόν. Με μία σωστή διαχείριση άλλωστε, έστω και με πρωτοβουλία των Βρυξελλών, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μέχρι και 72 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αυτό θα σήμαινε και τη δημιουργία 400.000 θέσεων εργασίας για τη στελέχωση νέων μονάδων ανακύκλωσης.
AFPD / Χρύσα Βαχτσεβάνου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη
Deutsche  Welle
17/8/12
--------


No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin