Friday, August 17, 2012

Δίκη - οδηγός για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

«Μπαράζ» προσφυγών βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορα δικαστήρια της χώρας που προσβάλλουν ως αντισυνταγματικό και ανίσχυρο το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο (ν. 4014/11) «τακτοποιήθηκαν» όλες οι αυθαίρετες κατασκευές με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια έναντι προστίμου
«Μπαράζ» προσφυγών βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορα δικαστήρια της χώρας που προσβάλλουν ως αντισυνταγματικό και ανίσχυρο το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο (ν. 4014/11) «τακτοποιήθηκαν» όλες οι αυθαίρετες κατασκευές με «πάγωμα» της κατεδάφισής τους για 30 χρόνια έναντι προστίμου.

Για όλες αυτές τις υποθέσεις θα πραγματοποιηθεί «πιλοτική» δίκη στις αρχές Οκτωβρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ και η απόφαση θα δώσει «κατευθυντήρια γραμμή» σε όλα τα δικαστήρια της χώρας αλλά και στην πολιτεία, αφού σε περίπτωση που εντοπιστούν συνταγματικά προβλήματα και «αγκάθια» θα βρεθούν τα πάντα «στον αέρα» και θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τεράστια κονδύλια που δόθηκαν για την «τακτοποίηση».
Στην αλυσίδα των προσφυγών που γίνονται από ιδιοκτήτες ακινήτων γειτονικών με αυθαίρετα, καθώς και από περιβαλλοντικούς-πολιτιστικούς φορείς κ.λπ., γίνεται επίκληση της ομόφωνης νομολογίας που χάραξε από το 2009 η Ολομέλεια ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία νομιμοποίηση αυθαιρέτων και εξαίρεσή τους από την κατεδάφιση ήταν συνταγματικά ανεκτή μέχρι τις 31-3-1983, οπότε με τον «νόμο Τρίτση» 1337/83 δόθηκε η τελευταία σχετική ευκαιρία.
Εκτοτε κάθε ρύθμιση για εξαίρεση από την κατεδάφιση και διατήρησή τους αποτελεί συνταγματικά ανεπίτρεπτη πολεοδομική διάταξη.
Σε μία από τις προσφυγές που έγινε σε περιφερειακό Διοικητικό Εφετείο και παραπέμφθηκε για να κριθεί «πιλοτικά» στο ΣτΕ, γιατί θα επηρεάσει την τύχη πολλών χιλιάδων αυθαιρέτων, ο ν. 4014/11 προσβάλλεται ως αντισυνταγματικός.
Πρόσφατα το ΣτΕ «πάγωσε» τη δυνατότητα τακτοποίησης με την υποβολή ιδιωτικών εγγράφων, βεβαιώσεων και δικαιολογητικών, κρίνοντας ότι επιτρέπονται μόνο κρατικά έγγραφα και επίσημες αεροφωτογραφίες.
ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
17/8/12
--------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin