Saturday, August 18, 2012

Μάχη με τις φλόγες στη Χίο...Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Χίο.

Ήδη μετέβησαν στο νησί άλλα 32 άτομα πεζοπόρο τμήμα, με c-130 απο Θεσσαλονίκη. Επίσης αυτήν την ώρα 10 οχήματα μεταβαίνουν απο το λιμάνι του Πειραιά με πλοία της γραμμής, ενώ άλλα 20 οχήματα θα μεταβούν με αρματαγωγό πλοίο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικότερα, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου μεταβαίνει στη Χίο, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, για να συντονίσει τη κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμμετοχή τους, εκεί που τους ζητείται από την Πυροσβεστική, που έχει το γενικό συντονισμό, στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει το νησί.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχουν διατεθεί από το υπουργείο Άμυνας 8 αεροσκάφη ( 6 CL-415 και 2 CL-215), 1 Ε/Π Super Puma για μεταφορά πυροσβεστών από άλλα νησιά στη Χίο και 1 C-27 για μεταφορά 30 πυροσβεστών από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης, αναχώρησε το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού Α/Γ «Σάμος» μεταφέροντας 20 πυροσβεστικά οχήματα και 85 πυροσβέστες από την Αθήνα.
Διαστάσεις λαμβάνει πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Μάρκος, στις Καρυές της Χίου και πλέον έχει επεκταθεί πλησίον των χωριών Λίθι, Βέσσα και Ελάτα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται από την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 πυροσβεστικά οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες 40 εθελοντές, 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση, δένδρα μαστίχης και πευκοδάσος.
Η ισχυρή ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή, εντάσεως 7-8 μποφόρ, δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης και καθιστά προβληματική την πραγματοποίηση υδροληψιών από τα εναέρια μέσα. Στα χωριά Βέσσα και Ελάτα και Λίθι κάτοικοι αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες του αρχηγείου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, εξαιτίας του καπνού που κατακλύζει την περιοχή.
Πυρκαγιά στην περιοχή Γερόκαμπος στο Ηράκλειο Κρήτης
Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε αγροτοδασική έκταση, στην περιοχή Γερόκαμπος, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, οκτώ άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ελικόπτερο.
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κορινθία
Εξάλλου, φωτιά κατακαίει δασική έκταση, στην περιοχή Πανόραμα Κεχριών, στην Κορινθία.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 24 πυροσβέστες με έντεκα πυροσβεστικά οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Πυρκαγιά στη Μάνδρα Αττικής
Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγ. Ιωάννης Κορακάς, στην Μάνδρα Αττικής.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Φωτιά σε φαράγγι στο χωριό Αβδελά στο Ρέθυμνο
Φωτιά κατακαίει αυτή την ώρα θαμνώδη και χορτολιβαδική έκταση εντός φαραγγιού, κοντά στο χωριό Αβδελά, στον Μυλοπόταμο Ρεθύμνου.
Η φωτιά, που ξεκίνησε από άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους αργά σήμερα το μεσημέρι, βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή, ενώ την κατάσβεση της δυσχεραίνει ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή.
Τρία πυροσβεστικά οχήματα, τρεις υδροφόρες, πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ και 12 πυροσβέστες, επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά η οποία δεν απειλεί περιουσίες ή κτηνοτροφικές μονάδες.
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο, σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας
Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς, για αύριο, σε τρεις Περιφέρειες και επτά Περιφερειακές Ενότητες, της ανατολικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για αύριο, Κυριακή 19 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις Περιφέρειες Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία) και Κρήτης, καθώς και για τις Περιφερειακές Ενότητες Ευβοίας (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Κυκλάδων, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας και Λακωνίας.
Η ΓΓΠΠ, έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν, άμεσα, τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Πηγή: ΑΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin