Saturday, August 18, 2012

Στους 870 τόνους CO2 ημερήσιων εκπομπών τα περιβαλλοντικά οφέλη από τους νέους σταθμούς μετρό

TOY ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΤΖΕΛΗ
Ktzelis@pegasus.gr

Πάνω από 870 τόνους την ημέρα αναμένεται να φτάσει η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο λεκανοπέδιο της Αττικής με την παράδοση των νέων σταθμών του μετρό που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2013.
Τη στιγμή που η Αθήνα συνεχίζει να είναι η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με την πιο επιβαρημένη ατμόσφαιρα και με τις υπερβάσεις, κυρίως των τοξικών αιωρούμενων σωματιδίων να «χτυπούν κόκκινο» κάθε δυο ημέρες, το μετρό εμφανίζεται ως το μόνο σημαντικό έργο περιβαλλοντικής σημασίας.
Το μόνο που μπορεί, στις παρούσες συνθήκες, να μειώσει τα μείζονα προβλήματα που δημιουργεί η νοθεία των καυσίμων, η τσιμεντοποίηση και ο προβληματικός «αερισμός» του λεκανοπεδίου, ο αριθμός των παλιάς αντιρυπαντικής τεχνολογίας οχημάτων και ο αριθμός των πολύ παλιών συμβατικών φορτηγών που έχουν και το δικαίωμα να μπαίνουν και μετά την εφαρμογή του «πράσινου δακτυλίου» στο μεγάλο δακτύλιο της Αθήνας.
Από την παράδοση των επτά νέων σταθμών που θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου το Καλοκαίρι, αναμένεται να αφαιρεθούν από τους δρόμους της Αθήνας πάνω από 200.000 αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση, κάτι που μεταφράζεται σε αφαίρεση τουλάχιστον 879 τόνων διοξειδίου του άνθρακα που «μοιράζονται» καθημερινά τα πνευμόνια των κατοίκων της ελληνικής πρωτεύουσας.
Στους 870 τόνους CO2 ημερήσιων εκπομπών τα περιβαλλοντικά οφέλη από τους νέους σταθμούς μετρό
Αυτό θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί πολύ νωρίτερα. Ωστόσο, το σκάνδαλο Siemens έκανε την κυβέρνηση της ΝΔ το Καλοκαίρι του 2009 να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με τη γερμανική εταιρεία για την εγκατάσταση του συστήματος σηματοδότησης. Η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε κι αυτή στην υπογραφή της σύμβασης, περιμένοντας πρώτα την ολοκλήρωση της δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου κι έτσι φτάσαμε στον περασμένο Μάρτιο, όπου η κυβέρνηση Παπαδήμου, τρία χρόνια μετά υπέγραψε τη σύμβαση με τη Siemens. Καθ' όλο αυτό το διάστημα, το κατασκευαστικό κομμάτι των έργων συνεχιζόταν κανονικά με αποτέλεσμα να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό οι σήραγγες, η εγκατάσταση των τροχιών, η κατασκευή των σταθμών και των προσβάσεων και η προμήθεια του τροχαίου υλικού. Ωστόσο, οι επεκτάσεις δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν λόγω της έλλειψης του συστήματος σηματοδότησης.
Αυτό έχει αρχίσει να εγκαθίσταται ήδη εδώ και λίγες ημέρες στην επέκταση προς Περιστέρι και Ανθούπολη ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και μέσα στους επόμενους μήνες για την επέκταση προς Ελληνικό και την επέκταση προς Χαϊδάρι.

«Παροχή οξυγόνου»
Στους 870 τόνους CO2 ημερήσιων εκπομπών τα περιβαλλοντικά οφέλη από τους νέους σταθμούς μετρό
Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να παραδοθούν στο κοινό οι σταθμοί σε Περιστέρι και Ανθούπολη. Μέχρι το ερχόμενο Καλοκαίρι θα παραδοθούν οι σταθμοί Ηλιούπολη, Άλιμος, Αργυρούπολη, Ελληνικό και Χαϊδάρι.
Με την παράδοσή τους το δίκτυο του μετρό της Αθήνας θα φτάσει συνολικά τα 47,1 χλμ. και θα διαθέτει 46 σταθμούς οι οποίοι θα εξυπηρετούν περισσότερους από 1 εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως.
Στους 870 τόνους CO2 ημερήσιων εκπομπών τα περιβαλλοντικά οφέλη από τους νέους σταθμούς μετρό
Την ίδια στιγμή, ο Μητροπολιτικός Σιδηρόδρομος της Αθήνας παίζει το δικό του, πολύ σημαντικό ρόλο, στην «παροχή οξυγόνου» στην ελληνική οικονομία. Κι αυτό καθώς, το έργο της επέκτασής του από το Χαϊδάρι μέχρι τον Πειραιά είναι το μοναδικό νέο μεγάλης αξίας έργο που δημοπρατήθηκε και ξεκινάει μέσα στο επόμενο διάστημα να υλοποιείται εν μέσω κρίσης και Μνημονίων. Τα έργα αυτής της επέκτασης, άμεσα θα δώσουν δουλειά σε τουλάχιστον 2.000 άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό κλάδο.
Ήδη έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των εργοταξίων στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας. Με την αποπεράτωση του έργου που αναμένεται το 2017, ύψους 660 εκατ. ευρώ, η γραμμή 3 του μετρό θα επεκταθεί κατά 7,6 χλμ. και θα δημιουργηθούν οι σταθμοί Αγία Μαρίνα, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο. Δηλαδή θα υπάρξει πλήρης σύνδεση του μετρό με τη γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), το τραμ και το λιμάνι του Πειραιά, από το οποίο θα φτάνει κανείς στο αεροδρόμιο σε περίπου 45 λεπτά.

Περιβαλλοντικά οφέλη
Από την επέκταση προς τον Πειραιά θα εξυπηρετούνται καθημερινά 132.000 επιβάτες, οι οποίοι θα αυξήσουν τους επιβάτες του αθηναϊκού μετρό σε περίπου ένα εκατομμύριο ημερησίως. Τα περιβαλλοντικά οφέλη αυτού του έργου μεταφράζονται σε μείωση των ρύπων CO2 κατά 119 τόνους ανά ημέρα και βελτίωση των κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών συνθηκών του Πειραιά. Οι σταθμοί θα χωροθετηθούν στην Αγία Ελεούσα (Αγ. Βαρβάρα), στην Πλατεία Ελευθερίας (Κορυδαλλός), στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου (Νίκαια), στη διασταύρωση των οδών Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη (Μανιάτικα), στο σταθμό των ΗΣΑΠ, την πλατεία Οδησσού και το λιμάνι (Πειραιάς) και στην πλατεία Κοραή και το Δημοτικό Θέατρο, στην ομώνυμη στάση.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 18/8

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin