Saturday, August 18, 2012

ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ: Ορατή η απειλή για 2.500 περιστατικά καρκινογένεσης από τη ραδιενέργεια

Εκατοντάδες θανάτους ενδέχεται να προκαλέσει η διαρροή ραδιενέργειας από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Η νέα μελέτη για τις επιπτώσεις της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη μελέτη των Ηνωμένων Εθνών που υποστηρίζει ότι η διαρροή ραδιενέργειας δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Μάλιστα πέρυσι ο επικεφαλής της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας που να συνδέονται με το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα.
Ωστόσο, η έκθεση των ερευνητών του Στάνφορντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η διαρροή ραδιενέργειας μετά το σεισμό και το φονικό τσουνάμι στην Ιαπωνία μπορεί να προκαλέσει 1.300 θανάτους και μέχρι 2.500 περιστατικά καρκίνου. Για τη διεξαγωγή της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα τρισδιάστατο ατμοσφαιρικό μοντέλο, το οποίο αναπτύχθηκε ύστερα από 20 χρόνια έρευνας, για να προβλέψουν την έκταση της διαρροής και τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Ορατή η απειλή για 2.500 περιστατικά καρκινογένεσης από τη ραδιενέργεια
Σε πρόσφατο πόρισμα της επιτροπής του ιαπωνικού Κοινοβουλίου, η καταστροφή αποδίδεται στο ελλιπές θεσμικό πλαίσιο αλλά και τις συνεννοήσεις, κάτω από το τραπέζι, μεταξύ της κυβέρνησης, της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο (ΤΕPCO) και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής.
Στη μακροσκελή και εξαιρετικά επικριτική έκθεσή της η επιτροπή του Κοινοβουλίου αμφισβητεί τους ισχυρισμούς της TEPCO, ότι οι ζημιές στους τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα προκλήθηκαν αποκλειστικά από τσουνάμι, ύψους 14 μέτρων, που έπληξε πέρυσι το Μάρτιο τη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι ο σεισμός μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προηγήθηκε του τσουνάμι, δεν μπορεί να αποκλειστεί ως πιθανή αιτία του ατυχήματος. Η επιτροπή επισημαίνει ότι η Tepco και οι ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική και βιομηχανική ασφάλεια απέτυχαν να λάβουν επαρκή μέτρα ασφαλείας παρά τα στοιχεία που έδειχναν ότι η περιοχή υπόκειτο σε ισχυρούς σεισμούς και τσουνάμι. Αντιδράσεις και διαδηλώσεις
Μέχρι στιγμής, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει τους δρόμους του Τόκιο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της επαναλειτουργίας πυρηνικών αντιδραστήρων, που τέθηκαν σε αδράνεια μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα ώστε να διεξαχθούν τεστ αντοχής.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου τέθηκε σε λειτουργία ο αντιδραστήρας υπ' αριθμόν 3 της πυρηνικής μονάδας Όι, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι καθώς, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσινίκο Νόντα, το βιοτικό επίπεδο των Ιαπώνων δεν μπορεί να διατηρηθεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
"Η" 18/8 

------------

 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin