Tuesday, August 28, 2012

Τα βιολογικά τρόφιμα φέρουν πλέον ειδικό σήμα της ΕΕ


Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες προτιμούν να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα.  Η αγορά παρουσιάζει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, έτσι η ΕΕ αποφάσισε όπως τα συσκευασμένα βιολογικά τρόφιμα, φέρουν πλέον ειδικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Πρόκειται για  μια ετικέτα με ένα χαρακτηριστικό πράσινο φύλλο και με τα αστεράκια της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, οι καταναλωτές είναι σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζουν είναι πραγματικά βιολογικό. Αυτό σημαίνει ότι οι παρασκευαστές των τροφίμων -καθώς και οι αγρότες από τους οποίους έλαβαν τα διάφορα συστατικά- τήρησαν τις αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ για τα βιολογικά τρόφιμα και ποτά.

Οι προδιαγραφές αυτές -και το σήμα- σκοπό έχουν να προωθήσουν τη βιολογική γεωργία της ΕΕ, τη φροντίδα για τη γη, τη βιοποικιλότητα και τα υψηλά επίπεδα προστασίας των ζώων.
Γύρω στο 2% των τροφίμων που αγοράζουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικά, ενώ περίπου 200.000 αγροκτήματα της ΕΕ έχουν λάβει πιστοποίηση βιολογικής παραγωγής.
Οταν χρησιμοποιούν το βιολογικό σήμα της ΕΕ, οι παραγωγοί πρέπει επίσης να αναγράφουν στην ετικέτα τον αριθμό αναφοράς της αρχής πιστοποίησης, καθώς και τα ονόματα του παραγωγού και της επιχείρησης τελικής επεξεργασίας και διανομής του προϊόντος. Τα εθνικά σήματα βιολογικής πιστοποίησης μπορούν επίσης να χρησιμοποιούνται μαζί με το σήμα της ΕΕ.
Το σήμα εξακολουθεί να είναι προαιρετικό για τα μη συσκευασμένα ή εισαγόμενα προϊόντα. Για να εισαχθούν βιολογικά προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ, πρέπει οι κανόνες για τα βιολογικά προϊόντα που εφαρμόζονται από τις χώρες αυτές και τις αρχές πιστοποίησής τους, να έχουν αναγνωριστεί ως ισοδύναμοι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Τα τρόφιμα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως βιολογικά μόνον εάν το 95% των γεωργικών τους συστατικών είναι βιολογικά. Απαγορεύεται η χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) και προϊόντων που παρασκευάζονται από ΓΤΟ. 
28/8/12
---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin