Tuesday, August 28, 2012

Βόρειος Πόλος χωρίς παγόβουνα;

Με ταχύτητα-ρεκόρ λιώνουν οι πάγοι στον Αρκτικό ωκεανό, θορυβώντας την επιστημονική κοινότητα στις ΗΠΑ. Η συνέπεια των κλιματικών αλλαγών επιφυλλάσει ίσως μία ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση στο μέλλον.
Ο πάγος στο Βόρειο Πόλο είναι ζωτικής σημασίας για τη Γη. Αντανακλώντας την ηλιακή ενέργεια, βοηθά να διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα θερμοκρασίας στην Γη. Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου και η ΝASA ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι οι πάγοι συρρικνώνονται με γοργούς ρυθμούς.

Η τελευταία καταμέτρηση παρουσιάζει τη μέχρι σήμερα μικρότερη έκταση πάγου στον Αρκτικό ωκεανό, η οποία υπολογίζεται σε 4,1 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για συρρίκνωση της έκτασης κατά 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο «ρεκόρ» του 2007. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 η έκταση των πάγων ήταν περίπου 7 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα μεγαλύτερη.
Ούτε το χειρότερο σενάριο δε θα μπορούσε να προβλέψει μία τόσο μεγάλη ταχύτητα στο λιώσιμο των πάγων, σύμφωνα με το Μάικλ Ε. Μαν, γεωλόγο στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και βασικό συγγραφέα της μελέτης του ΟΗΕ το 2001 για τις κλιματικές αλλαγές.
Φαύλος κύκλος η υπερθέρμανση της Γης
 
"Ούτε το χειρότερο σενάριο δε θα μπορούσε να προβλέψει μία τόσο μεγάλη ταχύτητα στη συρρίκνωση των πάγων"
Μία μικρότερη έκταση πάγων στους ωκεανούς διευκολύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη: αντανακλάται λιγότερο ηλιακό φως, πράγμα το οποίο έχει ως αποτέλεσμα η θέρμανση που αυτό προκαλεί να διαχέεται στον ωκεανό. Η υπερθέρμανση των υδάτων με τη σειρά της, θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των πάγων μελλοντικά.
Σύμφωνα με τον Γουαλίντ Αμπνταλάτι, επιστήμονα της NASA, η ταχεία συρρίκνωση των πάγων πρέπει να θορυβήσει όχι μόνο τους επιστήμονες, αλλά σύσσωμη την παγκόσμια κοινότητα. Οι πάγοι στο Βόρειο Πόλο είναι το κλειδί για τις ισορροπημένες κλιματικές και καιρικές συνθηκες, υπό τις οποίες έχει αναπτυχθεί όλη η σύγχρονη κοινωνία.
Μία πρόσφατη έκδοση του περιοδικού «Γεωφυσικές μελέτες» αναδεικνύει τη συσχέτιση που υπάρχει ανάμεσα στο λιώσιμο των αρκτικών πάγων και των ακραίων καιρικών φαινομένων που μαστίζουν τον πλανήτη: πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία και παγετοί.
DW/ Tageschau/ Χρύσα Βαχτσεβάνου
Υπεύθ. σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου
28/8/12 
---

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin