Wednesday, August 01, 2012

Ερευνητικό Πρόγραμμα AGWATER



Ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία «AGWATER» έχει ξεκινήσει το Ινστιτούτο Κύπρου (www.cyi.ac.cy) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, την Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
 Στόχος του νέου αυτού προγράμματος είναι η  ανάπτυξη προτάσεων για την αντιμετώπιση των  επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και για την βέλτιστη χρήση του νερού στο γεωργικό τομέα της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της έναρξης του προγράμματος διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Κύπρου, συνάντηση με τους διάφορους συνεργάτες του έργου και με άλλες κρατικές υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και τον Οργανισμό Γεωργικών Πληρωμών, με σκοπό να αξιολογηθούν οι επιλογές για τη βιώσιμη γεωργική παραγωγή και τη χρήση του νερού στην Κύπρο, σε σχέση με τις προσπάθειες για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Στη συνάντηση, η Adriana Bruggeman από το Ινστιτούτο Κύπρου και ο Στέλιος Πασιαρδής από την Μετεωρολογική Υπηρεσία παρουσίασαν τους τρόπους με τους οποίους τα δύο ιδρύματα, στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτύξουν και θα χρησιμοποιήσουν υψηλής ανάλυσης κλιματικές προβλέψεις για την Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνα με κλιματικά μοντέλα που διεξάγεται ήδη στο Ινστιτούτο Κύπρου καταδεικνύει, ότι το κλίμα της Κύπρου θα γίνει ακόμη πιο ζεστό και πιο ξηρό στο μέλλον. Το μεσογειακό κλίμα του νησιού μας ήδη επηρεάζεται όλο και περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες και την ξηρασία, ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.
Παράλληλα η χώρα ταλανίζεται από την οικονομική κρίση και τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πολιτικές. Ο γεωργικός τομέας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος σε αυτές τις αλλαγές και παρ’ όλο που η σημασία του στην εθνική οικονομία έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί ένα  σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Επιπρόσθετα προσφέρει φρέσκα τοπικά προϊόντα, γραφικά τοπία, και εργατική απασχόληση.
Η διάρκεια του έργου είναι δύο χρόνια και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και τη Κυπριακή  Δημοκρατία, μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας.
1/8

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin