Friday, July 20, 2012

ΠΟΜΙΔΑ: Καταστροφική για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η αποσύνδεση της είσπραξης δημοτικών τελών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Εντελώς αντίθετη με τις σκέψεις για κατάργηση τη; είσπραξης δημοτικών και άλλων τελών μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων. Η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή της προς τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Μάκη Παπαγεωργίου, και απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του, χαρακτηρίζει καταστροφική για τους Ο.Τ.Α. και τους ιδιοκτήτες ακινήτων την πρόταση.
Συγκεκριμένα, τονίζει ότι «η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα δημιουργήσει απείρως περισσότερα προβλήματα από εκείνο που επιχειρεί να λύσει.

Η συνείσπραξη των δημοτικών τελών μέσω των λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ, τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, καθιερώθηκε ήδη από τη δεκαετία του 60 και θεωρείται ως διαδικασία απόλυτα επιτυχής και εμπεδωμένη στην νεοελληνική πραγματικότητα. Τα τέλη αυτά βαρύνουν τους χρήστες των ακινήτων και ορθά συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που ομοίως βαρύνουν τα αυτά πρόσωπα».


Σύμφωνα με την Ομοσπονδία η κατάργηση της συνείσπραξης, εκτός από διαδικαστική ταλαιπωρία θα έχει και τις εξής καταστροφικές συνέπειες:

«Οι ιδιοκατοικούντες - ιδιοχρησιμοποιούντες ακίνητα (ιδιοκτήτες) θα πληρώνουν τους ξεχωριστούς αυτούς λογαριασμούς όχι στην προθεσμία τους, αλλά όποτε διευκολύνονται.
Οι χρήστες ενοικιαζομένων ακινήτων (ενοικιαστές), μέσα στη σημερινή κρίση δεν πρόκειται να πληρώσουν ποτέ αυτοβούλως οποιοδήποτε τέτοιο λογαριασμό, παρά μόνον μετά την κίνηση της διαδικασίας έξωσης εναντίον τους. Όσοι εγκαταλείψουν τελικά τα μίσθια ακίνητα δεν θα πληρώσουν ποτέ τα τέλη αυτά!
Τα θύματα της αυτοτελούς «είσπραξης» θα είναι:
- Οι Ο.Τ.Α. της χώρας, οι οποίοι, μη έχοντας άλλο αποτελεσματικό εισπρακτικό μηχανισμό, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής της ρύθμισης αυτής, θα χάσουν το σύνολο σχεδόν των εσόδων τους από τα τέλη αυτά, και τελικά

- Οι εκμισθωτές των ακινήτων αυτών, οι οποίοι θα κληθούν από τους Ο.Τ.Α. μετά από χρόνια να πληρώσουν εκείνοι τα απλήρωτα τέλη, με πρόστιμα και προσαυξήσεις, με την ιδιότητά τους ως ιδιοκτήτες. Αυτό όμως θα τους αναγκάσει στη συνέχεια να παύσουν να ενοικιάζουν τις ιδιοκτησίες τους, ώστε να μην διατρέχουν τον προφανή κίνδυνο, εκτός από τα απλήρωτα ενοίκια και κοινόχρηστα, να πληρώνουν εκείνοι και τα δημοτικά τέλη των ενοικιαστών τους! Μόνη λύση για να μη συμβεί αυτό θα ήταν να οριστεί νομοθετικά ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για την πληρωμή των δημοτικών τελών, είναι ο εκάστοτε χρήστης του ακινήτου, ιδιοκτήτης ή και ενοικιαστής του.

Πιστεύουμε ότι σύμφωνα με τα παραπάνω, και δεδομένης της γνώσης εκ μέρους σας του θέματος ως πολιτικού στελέχους προερχομένου από το χώρο της αγοράς, γίνεται προφανές ότι η αλλαγή του ισχύοντος συστήματος χωρίς την προτεινόμενη διασφάλιση, θα είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τα έσοδα των Ο.Τ.Α. και σε κάθε περίπτωση καταστροφική για τους πολίτες», καταλήγει η επιστολή της ΠΟΜΙΔΑ προς τον κ. Παπαγεωργίου.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=60096 

-----------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin