Thursday, May 31, 2012

Δημοψήφισμα Ιρλανδία: Τα μάτια των Βρυξελλών στο Δουβλίνο

Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στο Δουβλίνο, καθώς σήμερα (31 Μαΐου) διεξάγεται το μοναδικό δημοψήφισμα σε όλη την ΕΕ για την επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Αντίθετα με τη συνθήκη της Λισαβόνας, αυτή τη φορά μια πιθανή ιρλανδική απόρριψη δε θα επηρεάσει την πορεία της Ένωσης. 
Το τρίτο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας σε ευρωπαϊκό ζήτημα μέσα σε τέσσερα χρόνια, φέρνει ξανά τη χώρα στο προσκήνιο, καταφέρνοντας για αρκετό καιρό να αποφύγει τα «πυρά» που δέχεται η ευρωζώνη αφού εφάρμοσε «υπάκουα» το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 85δις €.

Το δημοσιονομικό σύμφωνο χρειάζεται την έγκριση 12 από τα 17 μέλη της ευρωζώνης προκειμένου να επικυρωθεί. Επομένως, οι ιρλανδοί ψηφοφόροι δεν μπορούν να «εκτροχιάσουν» αυτή τη νέα διακυβερνητική συνθήκη, αλλά μια πιθανή απόρριψή της θα υπονόμευε μια από τις πρωτοβουλίες-κλειδί της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το επίκεντρο της συζήτησης στην Ιρλανδία είναι η ρήτρα της συνθήκης που αναφέρει ότι μόνο όσοι υπογράψουν τη συνθήκη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα προγράμματα διάσωσης της ΕΕ.
Η κυβερνητική εκστρατεία υπέρ του ναι έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση απόρριψης, δε θα πληρωθούν μισθοί, οι ταμειακές μηχανές θα είναι άδειες και θα υπάρξει αιφνίδια παύση επενδύσεων.
Το στρατόπεδο του «όχι», του οποίου ηγείται το κόμμα Sinn Fein, λέει ότι η Ευρώπη δε θα τολμήσει να διακόψει τη χρηματοδότηση στη χώρα, σε περίπτωση που χρειαστεί πρόσθετα χρήματα τον επόμενο χρόνο, όπου λήγει το τωρινό πρόγραμμα διάσωσης.
Ωστόσο, το διετές κόστος δανεισμού της Ιρλανδίας αυξήθηκε πάνω από τα 10ετή ομόλογα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, εν μέσω φόβου για ένα πιθανό «όχι» που θα απειλούσε την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
 «Αυτό που διακυβεύεται είναι το μέλλον της χώρας», είπε στο Reuters η επίτροπος έρευνας και επιστημών Maire Geoghegan-Quinn.
 «Είναι πιθανώς το πιο σημαντικό δημοψήφισμα που είχαμε ποτέ στη χώρα. Πρόκειται για τη διασφάλιση ότι υπάρχει τοπίο βεβαιότητας για τη βιομηχανία. Το ναι ισούται με τη βεβαιότητα. Το όχι με αδιέξοδο».
Κλειδί η προσέλευση 
Όλες οι δημοσκοπήσεις από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα τον Φεβρουάριο δείχνουν ότι θα επικρατήσει οριακά το «ναι», εφόσον αποκλειστούν οι αναποφάσιστοι. Αυτό σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει μετατραπεί σε ψηφοφορία εναντίον των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας.
Ωστόσο, με το 20% των ψηφοφόρων να είναι αναποφάσιστοι, και τα στοιχεία για την ανεργία να μιλούν για ποσοστά 14%, η κυβέρνηση δε μπορεί να ελέγξει ένα «οργισμένο» εκλογικό σώμα.
Όπως έγινε και σε προηγούμενα ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, το αποτέλεσμα ίσως κριθεί από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν.
Τα τελευταία 11 χρόνια η Ιρλανδία έχει απορρίψει δύο φορές ευρωπαϊκές συνθήκες, ενώ στα επαναληπτικά δημοψηφίσματα που εγκρίθηκαν η προσέλευση ήταν υψηλή.
Ωστόσο τα διαθέσιμα δημοσκοπικά στοιχεία δεν δείχνουν σαφή εικόνα για την προσέλευση στις κάλπες.
Η Συνθήκη της Νίκαιας απορρίφθηκε με ποσοστό προσέλευσης 35%, ενώ επικυρώθηκε τον επόμενο χρόνο με προσέλευση 49%.  Η Συνθήκη της Λισαβόνας απερρίφθη το 2008 με προσέλευση 53%, και εν συνεχεία εγκρίθηκε με ποσοστό προέλευσης 59%.

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin