Friday, June 01, 2012

Καμπανάκι για τα λύματα

Τη συμμόρφωση της χώρας μας στη νομοθεσία για τα στερεά και τα υγρά απόβλητα ζητεί εκ νέου επιτακτικά η Κομισιόν.
Επισημαίνει δε, ότι, ότι η επεξεργασία των αστικών λυμάτων δώδεκα περιοχών της Ελλάδας δεν ανταποκρίνεται σε πρότυπα επαρκούς επιπέδου, ενώ ένας ΧΥΤΑ στο Κιάτο λειτουργεί με ελλείψεις, γεγονός που, όπως υπογραμμίζει, συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Η Κομισιόν αναφέρει στις δύο αιτιολογημένες γνώμες της, τις οποίες απέστειλε στις ελληνικές:

Στην πρώτη που αφορά τη διαχείριση αποβλήτων στην Πελοπόννησο και ειδικότερα την ελλιπή λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) στο Κιάτο επισημαίνει ότι με βάση διάφορες επιτόπιες επιθεωρήσεις, ο ΧΥΤΑ Κιάτου λειτουργεί ανεπαρκέστατα, χωρίς άδεια και κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Με τη δεύτερη αιτιολογημένη γνώμη, ζητείται από τη χώρα μας να βελτιώσει την επεξεργασία των αστικών λυμάτων σε 12 περιοχές.
Από έκθεση που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές για το έτος 2009 προκύπτει ότι τα αστικά λύματα της Προσοτσάνης, του Δοξάτου, της Ελευθερούπολης και της Βάγιας δεν υποβάλλονται στη δευτεροβάθμια επεξεργασία που επιβάλλει η ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, ενώ σε άλλους οκτώ οικισμούς οι απορρίψεις από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν πληρούν τις απαιτήσεις.
Οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Επειδή, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, η Επιτροπή ζητεί επίσημα από την Ελλάδα να διορθώσει την κατάσταση στις δύο αυτές περιπτώσεις. Εάν η Ελλάδα δεν απαντήσει εντός διμήνου, η Επιτροπή ενδέχεται να προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Ecofinder.gr News

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin