Thursday, May 31, 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Δύσκολος Ιούλιος για ηλεκτρισμό - Οριακή θα είναι η επάρκεια

Λευκωσία: Οριακή θα είναι η επάρκεια ηλεκτρισμού το δεύτερο και τρίτο δεκαήμερο Ιουλίου, αν οι θερμοκρασίες και η υγρασία ανέλθουν σε ψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα αν υπάρξει καύσωνας. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι μετά την 11η Ιουλίου και μέχρι και τώρα, η συμπεριφορά του Κύπριου καταναλωτή έχει αλλάξει, με μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε σχέση με πέρσι.

Αυτό οφείλεται τόσο λόγω της εμπειρίας σε εξοικονόμηση που αποκτήθηκε με τις διακοπές παροχής του περασμένου καλοκαιριού, όσο και λόγω των πολύ ψηλών τιμών καυσίμων και των αλλεπάλληλων αυξήσεων σε επί μέρους επιβαρύνσεις με κύρια το 6,96% λόγω Μαρί. Επιπρόσθετα, δεν καταγράφεται μέχρι στιγμής η μέση αύξηση της τάξης του 5% από έτος σε έτος που καταγραφόταν μέχρι τώρα.
Δεδομένου μάλιστα ότι αρκετές από τις μονάδες παραγωγής -όπως αυτές της Μονήςείναι ευάλωτες σε λειτουργία υπό συνεχή πίεση, ενώ άλλες που θα παράγουν συνολικά 280 μεγαβάτ περίπου, είναι σχεδόν 200 ευαίσθητες σε θέματα σταθερότητας μικρές μονάδες, το ενδεχόμενο προβλημάτων παραμένει ανοικτό. Κι αυτό παρά την αναμενόμενη σταδιακή ένταξη στην παραγωγή από τις 15 Ιουλίου, τμημάτων των υπό αναστήλωση μονάδων 4 και 5 στο Βασιλικό, αφού το σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού ακόμα δεν έχει ανακάμψει από τις πληγές της περσινής έκρηξης στο Μαρί.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, που υποβλήθηκαν για έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή, η μέγιστη ζήτηση στα τέλη Ιουλίου θα κινηθεί μεταξύ 1.170 και 1.235 μεγαβάτ, ανάλογα με τις θερμοκρασίες, υγρασία και διατήρηση ή όχι της εξοικονόμησης, ενώ η μέγιστη παραγωγή θα είναι στην καλύτερη περίπτωση της τάξης των 1.250 μεγαβάτ.


Για να επιτευχθούν τα 1.250 μεγαβάτ παραγωγής, θα πρέπει, πέραν της σειράς άλλων συνθηκών που πρέπει να λειτουργήσουν άψογα, μέχρι τις 15 Ιουλίου να επιτευχθεί από την ΑΗΚ η εγκατάσταση και ενεργοποίηση χωρίς προβλήματα των νέων κινητών μικρών γεννητριών συνολικού δυναμικού 120 μεγαβάτ που θα εγκατασταθούν στη Μονή, μέχρι τις 19 Ιουνίου να λειτουργήσει το πρώτο τμήμα της Μονάδας 4 στο Βασιλικό με δυναμικό 70 μεγαβάτ και μέχρι τις 3 Ιουλίου το δεύτερο τμήμα της με ακόμα 70 μεγαβάτ. Εντός Αυγούστου προβλέπεται στο Βασιλικό να λειτουργήσει και μεγάλο τμήμα της μονάδας 5 με ακόμα 140 μεγαβάτ, ωστόσο μέχρι τότε, αν και θα έχει περάσει η περίοδος μεγάλης αιχμής, θα είναι επίσης περίοδος υψηλής ζήτησης.


Σχέδια διακοπών

Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε τη Δευτέρα στη Βουλή ο γενικός διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού, ΑΗΚ, Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς και ΡΑΕΚ, επειδή δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, έχουν επεξεργαστεί ήδη μεταξύ των άλλων σεναρίων για αντιμετώπιση της περιόδου μέγιστης ζήτησης ηλεκτρισμού του καλοκαιριού και σενάριο για περιορισμένες διαδοχικές περιοχές στις ώρες αιχμής ώστε να μην υπάρξουν ευρύτερα προβλήματα.


Οι διακοπές προφανώς δεν θα επηρεάζουν περιοχές που θα σχετίζονται με το πρόγραμμα Προεδρίας της Ε.Ε. Πάντως, χθες, με θερμοκρασία 31 βαθμούς Κελσίου στην Αθαλάσσα η ζήτηση ηλεκτρισμού ανήλθε στα 628 μεγαβάτ στη 1.00 το μεσημέρι, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο, με τις ίδιες θερμοκρασίες η ζήτηση ήταν της τάξης των 628 μεγαβάτ. 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin