Thursday, September 17, 2015

Από Αναβολή σε Αναβολή ο Διαγωνισμός για τους Έξυπνους Μετρητές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μία ακόμα αναβολή του διαγωνισμού για την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών, εντείνοντας τον προβληματισμό για τις προοπτικές ενός πολύ σημαντικού έργου που θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα και εξυπηρέτηση των καταναλωτών με χαμηλότερο κόστος.


Η τελευταία αναβολή αφορά τη μετάθεση κατά ένα μήνα της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών, δηλαδή για τις 22 Οκτωβρίου, αντί για τις 22 Σεπτεμβρίου.

Οι έξυπνοι μετρητές θα αντικαταστήσουν τα παλαιά ρολόγια της ΔΕΗ με σκοπό η καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι μέσω των ειδικών συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ ανά τετράμηνο, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον λογαριασμό τόσο στον Διαχειριστή του Δικτύου όσο και στους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι, όπως προβλέπει σχετική Οδηγία της ΕΕ, έως το 2020 στο 80% των συνδέσεων του δικτύου θα πρέπει να έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές. Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και για το σύνολο των 7,5 εκατ. συνδέσεων του δικτύου θα ανέλθει στα 1,2 δισ. ευρώ περίπου.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα πρέπει να εγκαταστήσει τους έξυπνους μετρητές σε μέχρι 200.000 κατοικίες και καταστήματα (170.000 υποχρεωτικά και 30.000 προαιρετικά). Σε πρώτη φάση, οι οθόνες θα εγκατασταθούν σε 30.000 κατοικίες.

Οι συνεχείς αναβολές οφείλονται κυρίως σε τεχνικούς λόγους, δηλαδή εκτιμάται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει πολύ υψηλές προδιαγραφές για το λογισμικό των ψηφιακών μετρητών, τα συστήματα τηλεχειρισμού, τα πρωτόκολλα επικοινωνίας μετρητών με τα κέντρα ελέγχου κ.ά.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι απαραίτητη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα φαινόμενα ρευματοκλοπής.

Το σύνολο των ρευματοκλοπών το πρώτο εξάμηνο του 2015 ανήλθε σε περίπου 3.400 περιστατικά, ενώ, απολογιστικά για το 2014, ο αριθμός αυτός έφτασε τις 6.650 περιπτώσεις.

 energia.gr
17/9/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin