Thursday, July 09, 2015

Δεν Αλλάζει η Προθεσμία της 14ης Ιουλίου για την Υποβολή Προσφορών στο Γύρο Παραχωρήσεων για τους Υδρογονάνθρακες

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energia. gr η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 14/7 όσο αφορά την υποβολή προσφορών από τις εταιρείες που πρόκειται να συμμετάσχουν στον 2ο Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων (2 nd International round) για το Ιόνιο και την θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ορισμένες από τις εταιρείες που προγραμματίζουν να συμμετάσχουν είχαν προτείνει στο ΥΠΑΠΕΝ μια τρίμηνη κατ’ελάχιστο αναβολή της ημερομηνίας υποβολής ώστε εν τω μεταξύ να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες επιχειρηματικής λειτουργίας στην Ελλάδα μετά την τελευταία αναστάτωση και εκτενείς ζημιές που έχουν προκληθεί από το κλείσιμο των Τραπεζών και την εντεινόμενη ύφεση.

Παράγοντες του κλάδου του upsteam που δραστηριοποιούνται στην ΝΑ Ευρώπη επισημαίνουν τους κινδύνους αποτυχίας του διαγωνισμού αφού ο ήδη μικρός αριθμός συμμετεχόντων εταιρειών, δηλ. οι εταιρείες που έχουν αγοράσει τα σεισμικά δεδομένα από την PGS, και περιλαμβάνουν τα ΕΛΠΕ, την TOTAL και την EXXON Mobil, ενδέχεται να μειωθεί περαιτέρω. Όπως παρατηρούν οι ανωτέρω παράγοντες ένας διεθνής διαγωνισμός με την συμμετοχή μιας ή δύο εταιρειών δεν νοείται στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον στον τομέα ερευνών και παραγωγής υδρογονανθράκων. Τόσο οι συνεχιζόμενες χαμηλές τιμές του αργού, με το Brent να κλείνει στα 57,70$ ανά βαρέλι στην χθεσινή συνεδρία του ICE στο Λονδίνο, όσο και η τρέχουσα πολιτικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι σοβαροί παράγοντες που συνηγορούν σε μια άμεση κυβερνητική απόφαση για μετάθεση της ημερομηνίας για τα τέλη του χρόνου. «Το να προσποιείται η Ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν συμβαίνει τίποτα και ότι όλα βαίνουν καλώς και άρα ένας τόσο σοβαρός διαγωνισμός εξελίσσεται κανονικά, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικό χάος και πιθανή καταστροφή δείχνει το πόσο άσχετοι είναι αυτοί που κυβερνούν αδυνατώντας να καταλάβουν τους διεθνείς συσχετισμούς και τον τρόπο λειτουργίας των πετρελαϊκών που υποτίθεται ότι επιθυμούν να προσελκύσουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν», δηλώνει στέλεχος μεγάλης πετρελαϊκής με έδρα το Λονδίνο που η εταιρεία του είχε επιδείξει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στις έρευνες στην Ελλάδα αλλά τελικά αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος. Αυτό που προβληματίζει την αγορά είναι η παντελής έλλειψη πολιτικής αξιολόγησης της όλης κατάσταση στην Ελλάδα από πλευράς ΠΑΠΕΝ με δεδομένο ότι το country risk έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και με την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας στο απόλυτο μηδέν, ιδίως μετά την αδυναμία πληρωμής του €1,6 δισεκ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον περασμένο μήνα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου όπου μεταξύ άλλων παρατηρεί «Είμαι ανήσυχος διότι το υπουργείο μετέχει σήμερα σε ένα συνέδριο με θέμα «Η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα». Μιλάνε για διείσδυση, δηλαδή εισαγωγές, την ώρα που στην Ελλάδα έχουμε τέτοια αποθέματα φυσικού αερίου. Ο κ. Λαφαζάνης δεν πρέπει να έχει τη θέση που έχει αυτή τη στιγμή στο υπουργείο. Ντρέπομαι για τους λεγόμενους Έλληνες υπουργούς που θέλουν να εισαγάγουν φυσικό αέριο», λέει με αγανάκτηση ο κ. Φώσκολος, ο οποίος έχει στείλει σχετική επιστολή στο υπουργείο.

  • Ακόμα ο καθηγητής Φώσκολος θεωρεί πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για το διαγωνισμό «λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργήσει το υπουργείο. Πέντε μήνες δεν έχουν κάνει τίποτα παρά να δώσουν μία αύξηση στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφέρει, ακόμα, πως το θέμα του αγωγού από τη Ρωσία είναι μια απάτη ενώ επισημαίνει το πρόσφατα υπογραφέν συμβόλαιο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας για το Nord Stream, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θα εφοδιάζεται φυσικό αέριο από τη Ρωσία για τα επόμενα 30 χρόνια, με 50 bcm κατ’έτος. 

  energia.gr
9/7/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin