Thursday, May 07, 2015

Έρχονται οι Αμερικανοί για τα ενεργειακά

Στην Αθήνα καταφθάνει την Παρασκευή ο ειδικός απεσταλμένος του Στέητ Ντιπάρτμεντ για ενεργειακά θέματα Έιμος Χοκστάιν. Ο αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή μας, θα έχει σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος» συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΠΑΠΕΝ) Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η επίσκεψη Χοκστάιν, την οποία είχε κατά κάποιο τρόπο προαναγγείλει ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία. Είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (ίσως και με μικρή ανησυχία) την κινητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο και κυρίως το έντονο φλερτ με τη Μόσχα.

Το ζήτημα της κατασκευής ενός ελληνικού αγωγού που θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα (ο οποίος θα συνδέεται με τον Turkish Stream εφόσον αυτός κατασκευαστεί) για να μεταφέρει, μέσω Σκοπίων, Σερβίας και Ουγγαρίας, ρωσικό φυσικό αέριο στην αγορά της Κεντρικής Ευρώπης κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από τη στρατηγική της διαφοροποίησης από την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από την «ενεργειακή αγκαλιά» της Gazprom.

Είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον αλλά και οι Βρυξέλλες δεν έχουν δει με καθόλου καλό μάτι το ελληνορωσικό φλερτ στα ενεργειακά. Άλλωστε, η κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ) που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδος, Αλβανίας και Ιταλίας εντάσσεται στη στρατηγική απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο - σε συνδυασμό με τη δημιουργία κάθετων διασυνδετηρίων αξόνων προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (όπως ο ελληνοβουλγαρικός IGB), καθώς και εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), όπως αυτός της Ρεβυθούσας. Το σκεπτικό αυτό ασπάζεται και η ΕΕ, που προωθεί αυτή την περίοδο την Ενεργειακή Ένωση.

Όλα αυτά τα θέματα θα πέσουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Από αυτή την άποψη, ο κ. Χοκστάιν μάλλον δεν θα φέρει μαζί του κάποια αντιπροσφορά, ως απάντηση στους Ρώσους, αλλά θα παρουσιάσει τις αμερικανικές απόψεις. Άλλωστε, η Ουάσιγκτον λειτουργεί σε αυτά τα θέματα με όρους οικονομικής και εμπορικής βιωσιμότητας των ενεργειακών projects. Αν ένα σχέδιο είναι χρηματοδοτήσιμο, τότε οι εμπλεκόμενες εταιρείες το προχωρούν. Αν όχι, το σχέδιο δεν υλοποιείται. Η πρακτική αυτή έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με εκείνη της Gazprom, που ουσιαστικά εκπροσωπεί τα ρωσικά κρατικά συμφέροντα.  
 Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
  [tovima.gr]
7/5/15

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin