Friday, April 24, 2015

Χαλκιδική: μειωμένες προκρατήσεις από Ρωσία - Γερμανία. (Μείωση 40% από Ρωσία και 10% από Γερμανία)

Η φετινή τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει, όσο όμως δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας μας, ο τουρισμός, που είναι η «βαριά βιομηχανία» μας, αρχίζει να κλονίζεται...

Στη Χαλκιδική ήδη άρχισαν να φοβούνται πως η πτώση θα είναι μεγάλη, αν δεν αλλάξει κάτι το επόμενο 20ήμερο! Οι προκρατήσεις από τη Ρωσία είναι αισθητά μειωμένες κατά 40%, ενώ και από τη Γερμανία υπάρχει μείωση 10%.

Δύσκολη χρονιά

Αλλαγή συμπεριφοράς στις προκρατήσεις παρατηρείται και στη Χαλκιδική και, όπως δηλώνει στον «Α» ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νομού, Γρηγόρης Τάσιος, «υπάρχει μείωση 40% από Ρωσία και 10% από Γερμανία».

Οπως ο ίδιος επισημαίνει, εάν δεν αλλάξει η τρέχουσα κατάσταση αστάθειας στη χώρα τις επόμενες 20 μέρες, «θα έχουμε πρόβλημα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τάσιου, η χρονιά θα είναι δύσκολη, «κινείται οριακά στο να γίνει κακή», όπως λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η πολιτικοοικονομική αστάθεια της χώρας έχει επιδράσει κυρίως στις δυτικές αγορές, στις οποίες και επένδυσαν.
    
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, σημειώνει ότι η κατάσταση δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα ενοικιαζόμενα, «διότι εμείς δουλεύουμε κυρίως με Σέρβους και γενικότερα Βαλκάνιους, και σε ένα μικρό ποσοστό με Γερμανούς» και συμπληρώνει: «Βεβαίως, όμως, η κατάσταση που επηρεάζει κυρίως τα ξενοδοχεία παράλληλα θα συμπαρασύρει κι εμάς». Κλείνοντας, ο κ. Χαδαλής αναφέρει ότι, εάν η χρονιά κλείσει με πτώση της τάξεως 5% - 10%, «θα είμαστε ευχαριστημένοι».
         



Οι στόχοι του 2015

«Εάν η κατάσταση αυτή δεν αναταχθεί, αλλά συνεχιστεί και επιδεινωθεί, οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2015 δε θα είναι πλέον εφικτοί, με σημαντικές συνέπειες για τη χώρα, τον τουρισμό, αλλά πρωτίστως για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, που εργάζονται, προσπαθούν και τελικά ζουν και εξαρτώνται από αυτόν», τονίζει η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), προσθέτοντας ότι ο στόχος των 25 εκατ. αφίξεων και 14 δισ. ευρώ εσόδων, όπως και ο στόχος αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, θα επανεκτιμηθούν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τον τουριστικό κόσμο, επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός και ανησυχία, και μάλιστα παρατηρείται αλλαγή τάσεων όσον αφορά τις κρατήσεις δύο εκ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, αυτών της Γερμανίας και της Αγγλίας, για το 2015.

Οσον αφορά τη γερμανική αγορά, η οποία ξεκίνησε πολύ δυναμικά, κερδίζοντας σημαντικό μερίδιο αγοράς έως και το Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΤΕ, καταγράφεται πτώση στις κρατήσεις Μαρτίου κατά 26%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς, τη στιγμή που η ίδια αγορά παρουσιάζει αύξηση στις κρατήσεις κατά 2% στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, στη βρετανική αγορά, αν και δεν έχει καταγραφεί ακόμη αρνητικό πρόσημο, παρατηρείται μια σημαντική απώλεια μεριδίου αγοράς έναντι του ανταγωνισμού.

ΣΕΤΕ: Απαιτούνται ετησίως 3,3 δισ. επενδύσεις

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το προεδρείο του ΣΕΤΕ με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού, Ελενας Κουντουρά, έγινε πλήρης ενημέρωση του υπουργού σε θέματα που άπτονται του ελληνικού τουρισμού.

Ο ΣΕΤΕ ανέπτυξε τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυναμική του τομέα, με βάση τον Οδικό Χάρτη 2021, λέγοντας ότι, για την υλοποίηση του σχεδίου και την επίτευξη των στόχων, απαιτούνται ετησίως 3,3 δισ. ευρώ επενδύσεων.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στον τομέα του τουρισμού, ανέδειξε την απόλυτη ανάγκη να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων -με δεδομένο ότι οι υποδομές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και κρίνεται επιτακτική η ενεργοποίηση της επικείμενης συμφωνίας μεταξύ του αναδόχου και την ελληνικής κυβέρνησης, ώστε να πραγματοποιηθεί η αναβάθμιση των αεροδρομίων-, ενημέρωσε σχετικά με την πρόθεσή του να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρία τον έλεγχο της νομιμότητας όλων των καταλυμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως πηγή κρατήσεων.

Τέλος, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι η επιβολή νέων φόρων και η αύξηση του ΦΠΑ δε θα επιφέρουν τα σημαντικά αποτελέσματα που μπορούν να επιφέρουν η συμμόρφωση στην απόδοση των φόρων, του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών και η πληρωμή μισθών μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ταυτόχρονα με τη διάδοση της χρήσης πιστωτικών καρτών για ποσά μεγαλύτερα των 100 ευρώ.

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
[agelioforos.gr]
24/4/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin