Thursday, January 15, 2015

Επισκέψιμα γίνονται 4 ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες

Την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έλαβε η μελέτη ανάδειξης τεσσάρων ναυαγίων στις ελληνικές θάλασσες σε επισκέψιμους χώρους. Συγκεκριμένα, η μελέτη αφορά τέσσερα ναυάγια στις θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και του δυτικού Παγασητικού, τα οποία θα καταστούν επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι.
Την μελέτη εκπόνησε η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης του ενάλιου πλούτου και του καταδυτικού τουρισμού. Το συγκεκριμένο σχέδιο προωθείται από τα υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού αλλά και από την περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και παρακολουθείται από ειδική επιτροπή.

Επισκέψιμοι χώροι λοιπόν κηρύσσονται: -το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και αποτελείται από συσσώρευση αμοφορέων -το βυζαντινό ναυάγιο της νησίδας Κικύνθου, όπου έχουν διασωθεί ελάχιστοα δείγματα κεραμικής μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα -το ναυάγιο της θέσης Άκρα Γλάρος, που χρονολογείται επίσης στην βυζαντινή εποχή, με ευρήματα τα οποία υποδεικνύουν την ύπαρξη κι άλλων ναυαγίων στην περιοχή -το ναυάγιο στη θέση Τηλέγραφος, που έχει διασπαρθεί σε μεγάλη έκταση λόγω της κλίσης του βυθού στην περιοχή και χρονολογείται στον 4ο αιώνα μ.Χ.

Στις αντίστοιχες περιοχές θα δημιουργηθούν φυλασσόμενα χερσαία σημεία απόπλου και κατάπλου για τα σκάφη μεταφοράς των επισκεπτών, ενώ η καθοδηγούμενη κατάδυση θα επιτρέπεται σε βάθος ως και 40 μέτρων. 

Πηγή: www.in2life.gr - crashonline.gr
15/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin