Wednesday, August 06, 2014

TAP, Εξοικονόμη​ση Ενέργειας και Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρώπης στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με τον Αν. Υπουργό Ενέργειας της Ελβετίας

ΥΠΕΚΑ, 06.08.14

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είχε διμερή συνάντηση με τον Αν. Υπουργό Ενέργειας της Ελβετίας, Walter Steinmann, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Εορτής της Ελβετίας που διοργάνωσε ο Ελβετός Πρέσβης στην Αθήνα, Lorenzo Amberg.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, των ενεργειακών επενδύσεων, της αγοράς ενέργειας, της ενεργειακής απόδοσης καθώς και συναφών περιβαλλοντικών θεμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών, δίνοντας έμφαση στα ενεργειακά επενδυτικά έργα που αφορούν και τις δύο χώρες, που μπορεί να διασφαλίσουν εναλλακτικές ενεργειακές πηγές. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των αγωγών φυσικού αερίου, ιδιαίτερα του Νοτίου Διαδρόμου ΤΑΡ, αλλά και οι νέες προοπτικές που ανοίγονται για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία, σε συνάρτηση με το Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα ενεργειακής πολιτικής, με δεδομένο ότι και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει και υλοποιούν ευρείας κλίμακας προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, με ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, που μπορούν να συμβάλλουν στην κατεύθυνση αυτή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο σκάφος «MSTuranorPlanetSolar», το μεγαλύτερο Καταμαράν στον κόσμο που κινείται αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, το οποίο βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος TerraSubmersa, που αποτελεί συνεργασία του Πανεπιστημίου της Γενεύης, της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα, της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Στόχος της αποστολής είναι Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες από κοινού να ερευνήσουν τις περιοχές στον Αργολικό κόλπο, που στα προϊστορικά χρόνια βρίσκονταν πάνω από την επιφάνεια των υδάτων, αλλά σήμερα πια έχουν βυθιστεί. Το σκάφος θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στο Ναύπλιο, όπου θα οργανωθούν εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιάννης Μανιάτης ανέφερε ότι η χώρας μας στηρίζει τέτοιες καινοτόμες επιστημονικές δράσεις, με διεθνές κύρος και απήχηση, που μπορούν να αναδείξουν το πλούσιο πολιτισμικό και αρχαιολογικό απόθεμα της χώρας μας που μένει ανεξερεύνητο και αναξιοποίητο, με γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος.

ypeka.gr
6/8/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin