Wednesday, May 28, 2014

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ: «Εξαιρετικής ποιότητας» και αυστηρά

Το αυστηρότερο επίπεδο στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας» πληροί το 93,2% των ελληνικών παραλιών.

Αυτό αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ.

Στην Ελλάδα ελέγχθηκαν συνολικά 2.162 παραλίες και το 99,2% (94,7% στην ΕΕ) πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, όλες οι περιοχές κολύμβησης στην Κύπρο και το Λουξεμβούργο κρίθηκαν «εξαιρετικές» και ακολούθησαν η Μάλτα (99%, εξαιρετικής ποιότητας ύδατα) και η Κροατία (95%).


Εξάλλου, τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη μεγαλύτερη αναλογία των περιοχών «ανεπαρκούς ποιότητας» ήταν η Εσθονία (6%), οι Κάτω Χώρες (5%), το Βέλγιο (4%), η Γαλλία (3%), η Ισπανία (3%) και η Ιρλανδία (3%).

Η ετήσια έκθεση για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) επιτηρεί την ποιότητα των υδάτων σε 22.000 περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και, για πρώτη φορά, την Αλβανία.

Οι τοπικές αρχές παρακολουθούν τα δείγματα στις τοπικές παραλίες, συλλέγοντάς τα την άνοιξη και καθ' όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου. Τα ύδατα κολύμβησης μπορούν να αξιολογηθούν ως «εξαιρετικής ποιότητας», «καλής ποιότητας», «επαρκούς ποιότητας» ή «ανεπαρκούς ποιότητας». Οι αξιολογήσεις βασίζονται στα επίπεδα δύο ειδών βακτηριδίων που αποτελούν ένδειξη ρύπανσης λόγω της παρουσίας λυμάτων ή κτηνοτροφικών αποβλήτων. Τα εν λόγω βακτηρίδια μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες (εμετό και διάρροια) σε περίπτωση κατάποσης.

[elzoni.gr]
28/5/14
--

***Water quality excellent at most of Europe’s bathing sites

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin