Monday, January 13, 2014

Chris Davies: "Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα κλειδί για το περιβάλλον"

Ανεξέλεγκτη, η καύση υδρογονανθράκων θα οδηγήσει σε επικίνδυνη υπερθέρμανση του πλανήτη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η υπόγεια "αποθήκευση" του διοξειδίου του άνθρακα πριν αυτό φθάσει στην ατμόσφαιρα, μπορεί να προσφέρει λύσεις όμως η πρόοδος είναι πολύ αργή. Στην ολομέλεια του Ιανουαρίου το ΕΚ ψηφίζει σχετική έκθεση του Βρετανού Φιλελεύθερου Chris Davies κι εμείς του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το παρόν και το μέλλον της αποθήκευσης άνθρακα.

Η αποθήκευση άνθρακα (Carbon Capture and Storage - CCS) μπορεί να μειώσει την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και μέχρι πριν κάποια χρόνια υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός. τώρα δεν ακούγεται τίποτα… Τι συνέβη;

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι μείωσης των εκπομπών ρύπων και έχουν προβλεφθεί γενναίες επιδοτήσεις για την επίτευξή τους.

Για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα όμως, βασική αρχή ήταν ότι τις επενδύσεις θα κινητοποιούσε κυρίως το κόστος των αδειών ρύπανσης που οφείλουν να εκδίδουν οι βιομηχανίες, ιδίως τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Ωστόσο, η κατάρρευση των τιμών των αδειών αυτών εξαφάνισε κάθε κίνητρο και μαζί κάθε προοπτική για την αγορά της αποθήκευσης ρύπων.

Τότε να τα παρατήσουμε;
Αν η ΕΕ εξακολουθεί να επιθυμεί να πετύχει τους στόχους για τις εκπομπές ρύπων τότε η αποθήκευση έχει σημαντικό ρόλο να παίξει.

Θα επιτρέψει τη διατήρηση των θερμοηλεκτρικών μονάδων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα ενώ παραμένει ο μόνος τρόπος περιορισμού των ρύπων από μεγάλες βιομηχανικές μονάδες όπως η χαλυβουργία, τα χημικά και το τσιμέντο.

Κάθε κράτος μέλος οφείλει να αναπτύξει μακροπρόθεσμη στρατηγική μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αν θέλουμε η αποθήκευση άνθρακα να διαδραματίσει ρόλο τις στρατηγικές αυτές τότε θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής οικονομική υποστήριξη αντίστοιχη εκείνης που παρέχεται τώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε πολλές περιπτώσεις θα διαπιστώσουμε ότι το κόστος είναι πολύ μικρότερο.
 europarl.europa.eu
13/1/14

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin