Monday, January 13, 2014

Υπεγράφη η 2η τροποποιητική σύμβαση του ν. 2779/1999 – Η “BP Oil International”, αγοράζει ξανά όλη την παραγωγή του Πρίνου. -ΥΠΕΚΑ


Υπεγράφη σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η δεύτερη τροποποιητική σύμβαση του νόμου 2779/1999 ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία Energean Oil & Gas, με την οποία απελευθερώνεται η δυνατότητα πώλησης του συνόλου της πετρελαϊκής παραγωγής του Πρίνου, η οποία εμποδιζόταν από το ειδικό καθεστώς που ίσχυε ως σήμερα.
Στη συνέχεια, υπεγράφη εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην “BP Oil International” και την “Energean Oil & Gas”, με βάση την οποία το σύνολο του παραγόμενου στον Πρίνο πετρελαίου θα πωλείται στον διεθνή επιχειρηματικό όμιλο.
 
Η εμπορική συμφωνία είναι αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ με βάση τις προβλέψεις παραγωγής από τον Πρίνο και τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της BP στην ενεργειακή αγορά της χώρας.
Την τελετή της υπογραφής τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, JohnKittmer, ενώ την συμφωνία με την “Energean Oil & Gas” υπέγραψε εκ μέρους της “BP Oil International” η CarolHowle, επικεφαλής Εφοδιασμού, Εμπορίας και Χρηματοδοτήσεων της εταιρίας για την Ευρώπη.
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπογραφής, επεσήμανε :
 
«Με συνέπεια και σταθερότητα, ανοίγουμε δρόμους για επενδύσεις που αξιοποιούν τα ενεργειακά κοιτάσματα των Υδρογονανθράκων της χώρας.
Η δεύτερη τροποποιητική σύμβαση (του ν. 2779/1999) για τον Πρίνο, που υπογράψαμε σήμερα, άμεσα θα κυρωθεί με Νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με απόλυτη διαφάνεια, εκσυγχρονίζουμε τη Νομοθεσία, προχωρούμε στην απελευθέρωση της αγοράς και ενισχύουμε τον ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η BP, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μία περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης.
Θυμίζω ότι, με το νόμο του 1999 είχε εξασφαλιστεί η λειτουργία των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Καβάλα και η απασχόληση των εργαζομένων.
Τώρα, η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της BP, διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα στέλνουν στις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Με τη δουλειά μας, μέρα τη μέρα, μπορούμε να κοιτάζουμε μπροστά πιο αισιόδοξα, παράγοντας νέο πλούτο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas, Μαθιός Ρήγας, δήλωσε σχετικά:
 
«Με τη συμφωνία που τίθεται σήμερα σε ισχύ, η ελληνική Πολιτεία αίρει ένα ακόμη σημαντικό πρόσκομμα για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η αγορά της παραγωγής πετρελαίου απελευθερώνεται, η ελληνική παραγωγή εισέρχεται στον διεθνή πετρελαϊκό στίβο, ενώ για μια ακόμη φορά αναδεικνύονται οι δυνατότητες του εγχώριου επιχειρηματικού, επιστημονικού και εργατικού δυναμικού, το οποίο κατάφερε να μετατρέψει σε successstory μία δραστηριότητα που είχε πάψει μέχρι πριν μερικά χρόνια να υφίσταται. Η EnergeanOil & Gas έχει επενδύσει 180 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια στην Καβάλα, επιτυγχάνοντας να αναβιώσει την πετρελαϊκή παραγωγή στον Πρίνο, η οποία βρίσκεται σήμερα στα 2.500 βαρέλια ημερησίως και διατηρεί την Ελλάδα στον χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, όπως η BP, μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και στον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014. Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δύο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ, με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου στα επόμενα δύο χρόνια.»
 
Με δήλωσή του, ο Βρετανός Πρέσβης, JohnKittmer, υπογράμμισε :
 
«Χαιρετίζω με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της ΒP και της εταιρίας ENERGEAN. Η συμφωνία αυτή αναμένεται να προσκομίσει σημαντικά οφέλη για τους δυο εταίρους, καθώς και για το ελληνικό δημόσιο. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντική την συνεργασία αυτή, γιατί επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συντελέσει στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη. 
Πέρα από τα αναμενόμενα  οικονομικά οφέλη, αναδεικνύεται επίσης η εικόνα της Ελλάδας ως χώρας παραγωγής υδρογονανθράκων, προβάλλοντας παράλληλα τις προοπτικές έρευνας για νέα κοιτάσματα. 
 Η BP είναι μια από τις πιο σημαντικές βρετανικές εταιρίες παγκοσμίως, με εδραιωμένη παρουσία  στη Βόρεια Θάλασσα, την Ασία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συνεχής προσπάθεια της εταιρίας για την ανάπτυξη νέων αειφόρων τεχνολογιών και ασφαλών μεθόδων εξόρυξης, όπως καταδεικνύουν οι πρόσφατες δραστηριότητες της σε χώρες όπως η  Αγκόλα, η Βραζιλία, ο Καναδάς και το Αζερμπαϊτζάν. Γι’ αυτό και παρευρίσκομαι σήμερα με ιδιαίτερη χαρά στην επικύρωση της συνεργασίας αυτής με την ENERGEAN, μιας ήδη καταξιωμένης εταιρίας στον Ελληνικό χώρο,  με υψηλό ιστορικό ασφάλειας και  δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.»
 ypeka.gr
13/1/14 

----
-- ΣΧΕΤΙΚΑ:


 ------------------

 

1 comment:

  1. Oil giant BP agrees to buy Greece’s entire Prinos oil output...

    Oil giant British Petroleum (BP) signed a deal on January 13 2014 with the Greek Environment, Energy and Climate Change ministry and Greek company Energean Oil and Gas to buy the oil output from the Prinos field in the northern Aegean.

    The agreement involves the sale of the entire output Energean generates from the field to BP worth about $500 million.

    The entire Prinos output reportedly amounts to 4000 barrels a day.

    BP and the Greek government also agreed for the country’s Energy ministry to disengage Energean Oil & Gas from a term in the 1999 contract that forces state-owned Hellenic Petroleum (ELPE) to acquire the Prinos output.
    http://sofiaglobe.com/2014/01/14/oil-giant-bp-agrees-to-buy-greeces-entire-prinos-oil-output/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=oil-giant-bp-agrees-to-buy-greeces-entire-prinos-oil-output
    14/1/14

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin