Saturday, December 07, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Κλίμα τρομοκρατίας από λαθροθήρες με θύματα γεωργούς. -Τοποθετούν ξόβεργες, δίχτυα, παγίδες και άλλα είδη λαθροθηρίας στα χωράφια τους

Κλίμα τρομοκρατίας από λαθροθήρες αμπελοπουλιών και όχι μόνο καταγγέλλει η Παγκύπρια Οργάνωση Σιτοπαραγωγών. Την ίδια ώρα που η ίδια η οργάνωση προσπαθεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της πάταξης του φαινόμενου, αγρότες καλούνται να πληρώσουν βαριά πρόστιμα γιατί επιτήδειοι τοποθετούν ξόβεργες, δίχτυα, παγίδες και άλλα είδη λαθροθηρίας στα χωράφια τους. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις πέφτουν θύματα δολιοφθοράς από λαθροθήρες, επειδή καταγγέλλουν την παρανομία στην Αστυνομία.


Η οργάνωση κάνει λόγο για αδικία, αφού αγρότες καλούνται πολλές φορές να πληρώσουν πρόστιμα που ξεπερνούν τις 5000 ευρώ και πολλές φορές αγγίζουν τις 10.000, επειδή εν αγνοία τους κάποιοι τοποθετούν τις παγίδες στα τεμάχια, οι οποίες εντοπίζονται από μέλη της θήρας. Όπως δήλωσε στο SigmaLive ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Κυριάκος Καϊλάς, λόγω του γεγονότος ότι κάποιοι αγρότες επισκέπτονται τα τεμάχια τους μετά από αρκετό καιρό, δεν υποπίπτει στην αντίληψη τους η παρανομία.

«Μέχρι σήμερα 136 συναδέλφοι μας καταγγέλθηκαν άδικα. Δεν είναι δουλειά μας να αστυνομεύουμε τα τεμάχια. Φανταστείτε ένα αγρότη που έχει να διαχειριστεί τεράστιες εκτάσεις γης. Πώς είναι δυνατόν να έχει την ευθύνη και της αστυνόμευσης τους;», διερωτήθηκε.

Απειλούν, έκαψαν τρακτέρ και ελαιώνα

Η οργάνωση καταγγέλλει επίσης καταστροφή των καλλιεργειών τους. Την ίδια ώρα καταγγέλλει συγκεκριμένα περιστατικά στις επαρχίες Λευκωσίας, Ελεύθερης Αμμοχώστου και Λάρνακας, όπου γεωργοί έπεσαν θύματα των λαθροθηρών οι οποίοι μετά από απειλή ότι θα καταγγέλλονταν, έκαψαν 50 εκτάρια ελαιώνα, πυρπόλησαν τρακτέρ, κατέστρεψαν ποτιστικά συστήματα και απείλησαν ότι θα καταστρέψουν τη σοδειά της φετινής καλλιέργειας.

Κάλεσμα για βοήθεια από το κράτος

Η Π.Ο.Σ. αναμένεται να καλέσει τον Υπουργό Εσωτερικών να παρέμβει με σχετική επιστολή, την οποία προτίθεται να αποστείλει τη Δευτέρα. Στην επιστολή αφήνονται αιχμές εναντίον του ειδικού ουλαμού, της Αστυνομίας, της Υπηρεσία Θύρας, τις οποίες καλούν αφενός να αστυνομεύουν τα τεμάχια και τις καλλιέργειες και αφετέρου να μην θυματοποιούν εξαιτίας της κατάστασης τους γεωργούς επιβάλλοντας τους άδικα πρόστιμα που έπρεπε να επιβάλλονται σε άλλους.
sigmalive.com

7/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin