Thursday, December 19, 2013

BBC: 1,5 εκατ. πουλιά θανατώθηκαν το 2013. -ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΚΥΠΡΟΣ

Σε επίκεντρο παράνομης παγίδευσης πουλιών έχουν μετατραπεί οι περιοχές των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, αναφέρει ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του BBC, επικαλούμενο έκθεση των οργανώσεων προστασίας πτηνών RSPB και Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου (BirdLife Cyprus).

Εκπρόσωπος του Πτηνολογικού Συνδέσμου δηλώνει στο BBC ότι από το 2002 οι περιπτώσεις παράνομης παγίδευσης έχουν αυξηθεί κατά 54%. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγίδευσης πτηνών επισυμβαίνουν εντός των ορίων των βάσεων, όπως προσθέτει.



Ο Μάρτιν Χέλικαρ του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου εξηγεί στο βρετανικό δίκτυο ότι στη Δεκέλεια «οργανωμένες εγκληματικές ομάδες δημιούργησαν λαβυρίνθους από ακακίες, αρδεύοντας φυτείες και σχηματίζοντας διαδρόμους ανάμεσά τους, ώστε να στήσουν μακριά δίχτυα». Σημειώνει, επίσης, ότι συχνά χρησιμοποιούνται και ηχητικές εγκαταστάσεις με ηχογραφημένους ήχους πουλιών ώστε να προσελκύονται μεταναστευτικά πτηνά στα σχεδόν αόρατα δίχτυα.

  • Όπως αναφέρεται, σκοπός των παγίδων αυτών είναι να σκοτώνονται τα πουλιά και να πωλούνται στα εστιατόρια που θέλουν να προσφέρουν στους πελάτες τους αμπελοπούλια. «Μια ντουζίνα πουλιά μπορεί να αποφέρει έως και 80 ευρώ», εξηγεί εκπρόσωπος του Πτηνολογικού Συνδέσμου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο παγίδευσης πτηνών το 2013, κυρίως το φθινόπωρο, 1,5 εκατομμύρια πουλιά θανατώθηκαν στην Κύπρο. Η εκτίμηση αυτή αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2014, ως τμήμα μια γενικότερης έκθεσης για την παγίδευση πουλιών στη χώρα. Η έκθεση βασίζεται σε στοιχεία και μετρήσεις μίας δεκαετίας.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ανέφερε ότι καλεί το βρετανικό Υπουργείου Άμυνας να πράξει περισσότερα ώστε να αντιμετωπίσει την παράνομη πρακτική. Εκπρόσωπος του υπουργείου δηλώνει στο BBC ότι το θέμα ήδη λαμβάνεται «εξαιρετικά σοβαρά» υπόψη και ότι η αστυνομία των βάσεων εκτελεί μία διαρκή επιχείρηση κατά των δραστών. «Έχουμε συνεργαστεί στενά με το BirdLife Cyprus και σε πολλές περιπτώσεις τούς έχουμε προσκαλέσει να παρακολουθήσουν τις προσπάθειές μας να πατάξουμε αυτή την αποτρόπαιη παράνομη δραστηριότητα.


Δυστυχώς, όσο υπάρχει ζήτηση για αυτό το φαγητό η δραστηριότητα είναι πιθανότερο να συνεχίζεται. Αλλά οι αρχές των βάσεων θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν για να προσπαθήσουν να τη σταματήσουν», λέει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας.

Κύπριος αξιωματούχος των αρχών ασφαλείας της βάσης στη Δεκέλεια δηλώνει στο BBC ότι αυτοί που στήνουν τις παγίδες για τα πουλιά έχουν γίνει επαγγελματίες. «Όταν βλέπουν αστυνομικά οχήματα, ακόμα και χωρίς διακριτικά, επικοινωνούν μεταξύ τους με φορητά τηλέφωνα και φεύγουν από την περιοχή. Επομένως είναι δύσκολο να τους συλλάβεις.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου εκφράζει επίσης την ελπίδα τα νέα στοιχεία να πείσουν την κυπριακή Κυβέρνηση να αναλάβει δράση εναντίον των εστιατορίων που σερβίρουν το παράνομο έδεσμα.

politisnews.eu
19/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin