Thursday, December 19, 2013

Χαμηλώνει Τώρα τις Προσδοκίες για Πετρέλαιο στο Οικόπεδο 12 η Noble

Στο 20% περιορίζονται οι πιθανότητες ανεύρεσης πετρελαίου στο τεμάχιο 12, δήλωσε την Τετάρτη ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Noble Κιθ Έλιοτ.
Σημειώνεται ότι σε παρουσίαση προς αναλυτές στο Χιούστον την Τρίτη, η εταιρεία σημείωσε πως υπάρχουν προοπτικές για ύπαρξη 1.496 εκατομμυρίων βαρελιών μεσοζωϊκού πετρελαίου στο τεμάχιο 12. Οι προοπτικές αυτές προκύπτουν από τα αποτελέσματα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που διενήργησε η εταιρεία το περασμένο καλοκαίρι.
"Οι τυπικές πιθανότητες επιτυχίας της γεώτρησης είναι περίπου στο 20%", δήλωσε ο κ. Έλιοτ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι η αμερικανική εταιρεία επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων για ανεύρεση φυσικού αερίου.

Όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Έλιοτ είπε πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα εξεταστούν οι βασικοί παράγοντες επιτυχίας της διερεύνησης, ώστε να καθοριστεί η πιθανότητα ανακάλυψης πετρελαίου στο οικόπεδο «12». Πρόκειται, είπε, για μια ιδιαίτερα τεχνική διαδικασία βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, καθώς τα πρόσφατα γεωλογικά δεδομένα κατέδειξαν μια μεγαλύτερη πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων πετρελαίου, παρά φυσικού αερίου.
Σημειώνοντας πως σε τέτοιες περιπτώσεις το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 20%, δηλαδή 1 στις 5 πιθανότητες για επιτυχία, ο κ. Έλιοτ πρόσθεσε πως η προοπτική ανεύρεσης πετρελαίου βρίσκεται σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο.
Ερωτηθείς πόσο σύντομα μπορεί να προχωρήσει η εταιρεία σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο, αναφέρθηκε στα τέλη του 2014 με αρχές του 2015, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές για το πετρέλαιο παίρνουν περισσότερο χρόνο να ωριμάσουν, αφού χρειάζεται να φτάσουν πιο βαθιά και είναι τεχνικά πιο περίπλοκες και παίρνουν περισσότερο χρόνο. Πρόσθεσε ότι ο χρόνος που θα πάρει η όλη διαδικασία γεώτρησης για πετρέλαιο υπολογίζεται στις 200 μέρες.
Ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Noble ξεκαθάρισε ακόμα ότι η εταιρεία στο παρόν στάδιο επικεντρώνεται στο φυσικό αέριο και ότι για την εταιρεία είναι ξεκάθαρη η δυνατότητα για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο «12». Όπως είπε υπάρχουν διάφορες βιώσιμες λύσεις ώστε να είναι εμπορεύσιμο όπως, η επιπλέον διερεύνηση για κοιτάσματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 12, το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν, ή φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε από άλλες δραστηριότητες της εταιρείας. Η εταιρεία, σημείωσε, θεωρεί ως καλύτερο τη συνέχιση διερεύνησης για φυσικό αέριο.
Ερωτηθείς κατά πόσο η Noble θα συμμετέχει στο διαγωνισμό για την ενδιάμεση λύση για παροχή φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Έλιοτ ανέφερε ότι η εταιρεία δεν μπορεί ακόμα να πει τίποτα πριν από την προκήρυξη για υποβολή προσφορών.
 energia.gr
19/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin