Tuesday, November 26, 2013

Η μάχη της αιθαλομίχλης ξεκινάει ... χαλαρά. -Εγκρίθηκε δαπάνη 71 χιλιάδων ευρώ για την ενημέρωση του κοινού.

 Τράτσα Μάχη
Το πρώτο κύμα ψύχους έρχεται την Τετάρτη και μαζί του αναμένεται να κάνει την πρώτη της εμφάνιση και η αιθαλομίχλη. Με την τιμή του πετρελαίου να «καίει», οι πολίτες έχουν ήδη πρόχειρη την καύσιμη ύλη δίπλα στη σόμπα και το τζάκι. Την ίδια στιγμή, η πολιτεία έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να δώσει «μάχη» για την καταπολέμηση του τοξικού νέφους, αλλά χωρίς … πολεμοφόδια.

Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την πρόληψη και προστασία από το φαινόμενο της αιθαλομίχλης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, καθώς μόλις χθες Δευτέρα εγκρίθηκε η σχετική δαπάνη ύψους 71.140 ευρώ (η απόφαση αναρτήθηκε στη Διαύγεια).

Όσον αφορά την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια, εδώ και 22 ημέρες βρίσκεται στη …γύρα για υπογραφές. Στις 5 Νοεμβρίου υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη και ακόμη δεν έχουν μαζευτεί οι υπόλοιπες υπογραφές από τους έξι συναρμόδιους υπουργούς.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εμμένει στη διατήρηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παραμένει υψηλή και η τιμή του φυσικού αερίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον περυσινό χειμώνα, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ήπιος, το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (Ε. Δ. Π. Α. Ρ.), όπως και εργαστήρια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας κατέγραψαν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων. Επίσης ανιχνεύθηκαν και συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών που προήλθαν από την καύση ακατάλληλων ξύλων (π. χ. από παλιά έπιπλα βαμμένα με βερνίκια, μελαμίνες, νοβοπάν κλπ.).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κατώφλι ασφαλείας για την υγεία όσον αφορά τις συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων. Ακόμη και σε μικρές συγκεντρώσεις θεωρούνται επικίνδυνα για την υγεία, επειδή εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες και έχουν βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από τα σωματίδια μικρότερης διαμέτρου. 
 tovima.gr
26/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin