Tuesday, November 26, 2013

ΦΡΕΝΑΡΕΙ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ 5% ΓΙΑ ΤΟ 9ΜΗΝΟ. -ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΡΕΚΟΡ ΤΩΝ 20 ΔΙΣ.

Ελαφριά βελτίωση έναντι των αρχικών εκτιμήσεων παρουσίασαν οι δείκτες των εξαγωγών για το 9μηνο του 2013, λόγω των οριακών διορθώσεων στα προσωρινά στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), συντηρούνται οι πιέσεις στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, με αποτέλεσμα στην περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2013, η αύξηση των εξαγωγών να περιορίζεται στο 5% (στα 20,78 δις ευρώ, από 19,79 δις ευρώ του 9μηνου του 2012), έναντι ποσοστών αύξησης 5,4% στο α’ εξάμηνο του έτους.

Μάλιστα,εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών διατηρείται το αρνητικό πρόσημο στην πορεία εξέλιξης των εξαγωγών και στο 9μηνο του 2013 καταγράφεται υποχώρηση κατά 2,3% (ήτοι κατά 283 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το 9μηνο του 2012). Να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο του 2013 η υποχώρηση των εξαγωγών –εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών- υπολογίζονταν στο -2,5%, σε σχέση με το εξάμηνο του 2012.

Με άλλα λόγια, η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των εξαγωγών προϊόντων, πλην πετρελαιοειδών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συγκράτησε –έστω και οριακά- τις πιέσεις και περιόρισε τις απώλειες του κλάδου. Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2013 καταγράφηκαν συνολικές εξαγωγές ύψους 2,39 δις ευρώ δις ευρώ (έναντι 2,44 δις ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2012), ήτοι μειωμένες κατά 2,2% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση των εξαγωγών περιορίστηκε στο 1,4%, έναντι αρχικών εκτιμήσεων για υποχώρηση 1,5% (ήτοι απώλειες 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2012).

Στον αντίποδα, η αύξηση των εισαγωγών πετρελαιοειδών κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο περιόρισαν σε ένα βαθμό τις πιέσεις που ασκούνται συνολικά στο εισαγωγικό εμπόριο της χώρας. Ειδικότερα, τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκε αύξηση των εισαγωγών κατά 7,9% (έναντι 7,7% των αρχικών εκτιμήσεων), που συνιστά την υψηλότερη επίδοση του 2013. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση των εισαγωγών πετρελαιοειδών, καθώς σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους σημειώθηκε υποχώρηση 4,7% (έναντι αρχικών εκτιμήσεων για μείωση κατά 5%).

Ως αποτέλεσμα, σε επίπεδο 9μηνου (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2013) καταγράφηκε μείωση 3,5% των συνολικών εισαγωγών της χώρας στα 35,25 δις ευρώ, έναντι 36,53 δις ευρώ στην ίδια περίοδο του 2012. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη και ξεπερνάει το 5,1%.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας διαμορφώθηκε στο 9μηνο του 2013 στα 14,47 δις ευρώ, ήτοι 13,6% χαμηλότερα από τα 16,74 δις ευρώ του 9μήνου του 2012. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τόσο από τις εξαγωγές, όσο και από τις εισαγωγές, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας υποχώρησε κατά 8,5%, στα 9,84 δις ευρώ.

Ιστορικό ρεκόρ τα 20 δισ. ευρώ
Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, «οι συνθήκες στην εγχώρια και διεθνή αγορά, δυστυχώς δεν επιτρέπουν πανηγυρική υποδοχή σε ένα ιστορικό ρεκόρ των εξαγωγών: την κατάρριψη του φράγματος των 20 δισ. ευρώ, σε περίοδο μόλις 9 μηνών του έτους.
Όλα δείχνουν ότι και φέτος οι ελληνικές εξαγωγές θα αναρριχηθούν σε επίπεδα που δεν έχουν προηγούμενο στη σύγχρονη Ιστορία της χώρας. Όμως η διατήρηση των πιέσεων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας καθιστούν επισφαλή τη συνέχιση της ανόδου για το προσεχές διάστημα και ενισχύουν τις ενδείξεις κόπωσης τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και δυνατοτήτων προώθησης-προβολής των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό».
Η κ. Σακελλαρίδη σημείωσε επίσης ότι «για μία ακόμη φορά αναδεικνύεται η ανάγκη για άμεση τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και προσέλκυση επενδύσεων από εγχώρια και ξένα κεφάλαια, ως προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για την Εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των θυσιών του ελληνικού λαού, που όμως θα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα ανακούφισης και ελάφρυνσης των βαρών, σε επίπεδο φοροδοτικής και εισφοροδοτικής ικανότητας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων στη χώρα».

Παρακρατήσεις ΦΠΑ προς επιστροφής και Επενδύσεις μέσω Αυξήσεων Κεφαλαίου
Στο πλαίσιο αυτό, ανησυχία έχουν προκαλέσει στην εξαγωγική κοινότητα δημοσιεύματα και πληροφορίες, που αφενός κάνουν λόγο για παρακρατήσεις προς επιστροφή ΦΠΑ από τα ταμεία των επιχειρήσεων, αλλά και για γραφειοκρατικά εμπόδια σε επικείμενες Αυξήσεις Μετοχικών Κεφαλαίων, ελληνικών επιχειρήσεων.
Οι Έλληνες Εξαγωγείς έχουν θορυβηθεί από την πιθανότητα «παρακρατήσεων του προς επιστροφή ΦΠΑ από τα ταμεία των επιχειρήσεων για συμψηφισμό οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΠΣΕ «την ώρα που εκατοντάδες ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις αναμένουν ακόμα τις επιστροφές ΦΠΑ για προηγούμενα έτη και τις εκκαθαρίσεις απαλλαγής ΦΠΑ για τις εισαγόμενες πρώτες ύλες τους, μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει τελεσίδικη εξέλιξη σε όρους βιωσιμότητάς τους».
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, υποστηρίζει την ανάγκη και την υποχρέωση καταβολής δίκαιων φόρων και εισφορών από όλους, καθώς και τη διενέργεια διασταυρωτικών ελέγχων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ωστόσο, προτείνει οι όποιες παρακρατήσεις προκύπτουν να αφορούν μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι βεβαιωμένες-ρυθμισμένες υποχρεώσεις που δεν έχουν μάλιστα καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Την ίδια αναμένεται να τεθεί σε ισχύ, από 1-1-2014 διάταξη του Νόμου 4127/2013, που προβλέπει υποχρεωτικό «πόθεν έσχες» χρηματικών ποσών που έκαστος Έλληνας φορολογούμενος καταβάλλει ως συμμετοχή σε Αύξηση Κεφαλαίου σε επιχειρήσεις οπιασδήποτε Νομικής Μορφής.
Σύμφωνα με τον ΠΣΕ η ενεργοποίηση μιας τέτοιας ρύθμισης θα επιτείνει την παγίδα ρευστότητας στην αγορά, περιορίζοντας τις δυνατότητες εξυγίανσης δυναμικών επιχειρήσεων, καθυστερώντας επιπροσθέτως διαδικασίες δανειοδότησης επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, ανακόπτοντας εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό και δημιουργώντας πρόσθετα εμπόδια στην υλοποίηση εγκεκριμένων Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Επενδυτικού Νόμου, που συχνά απαιτούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Ο ΠΣΕ εκτιμά ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δε συνάδει με τις δεδομένες συνθήκες της πραγματικής οικονομίας και τις άμεσες προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για την Εξωστρέφεια, που προϋποθέτει αύξηση της εξαγωγικής βάσης της χώρας, προσέλκυση ξένων επενδύσεων και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας συνολικά. Αντ’ αυτού εισηγείται την υιοθέτηση κινήτρων για επανεισαγωγή ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, με προϋπόθεση την επένδυσή τους σε δυναμικές εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.
 elzoni.gr
26/11/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin