Thursday, October 03, 2013

Μικρότερο από το αναμενόμενο το κοίτασμα «Αφροδίτη».

Από 3,6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια έως 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέση τιμή τα 5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, είναι οι προκαταρτικές εκτιμώμενες ποσότητες φυσικού αερίου μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση της Noble στο Τεμάχιο «12» της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για το θέμα, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης διαβεβαίωσε ότι η στρατηγική για χερσαίο τερματικό υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Λακκοτρύπης αναγνώρισε την πιθανότητα να υπάρξει κάποια καθυστέρηση λόγω της ανάγκης να υπάρξει επιπρόσθετη επιβεβαιωτική γεώτρηση που δεν συμπεριλαμβανόταν μέχρι σήμερα στους σχεδιασμούς. Τόνισε ωστόσο την ίδια ώρα «η πρόθεσή μας είναι να μην έχουμε καθυστέρηση». Αυτή είναι η πρόθεσή μας, πρόσθεσε, «αλλά, χρειαζόμαστε ακόμα μια επιβεβαιωτική γεώτρηση».

Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της Noble Κύπρου Τζον Τόμιτς, ανέφερε ότι πρόκειται για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καλής ποιότητας και ότι η συνεργασία της εταιρείας του με τις κυπριακές αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της.
Προκαταρκτικές εκτιμήσεις για κέρδη $12 – $18 δισ. σε περίοδο 14 χρόνων
Ερωτηθείς αν έχουν υπάρξει εκτιμήσεις για το τι κέρδος θα επιφέρει το κοίτασμα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν αναφορά σε καθαρό κέρδος για την Κυβέρνησης της τάξης των 12 με 18 δισ. δολαρίων σε περίοδο 14 χρόνων.
«Πρόκειται για πολύ προκαταρκτικές εκτιμήσεις», είπε, «αλλά και αρκετά σημαντικές».  Πρόσθεσε ότι συνολικά με βάση την εκτίμηση των 4,5 tcf η ακαθάριστη αξία του κοιτάσματος ανέρχεται στα 50 δισ. δολάρια.
«Μιλάμε για κοίτασμα παγκόσμιας κλάσης από κάθε άποψη», πρόσθεσε.

Νέα ερευνητική στο τεμάχιο 12  εντός του 2014
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμη ότι στο Αφροδίτη θα διενεργηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, ενώ στο τεμάχιο «12» προγραμματίζεται να γίνει νέα ερευνητική γεώτρηση για άλλο κοίτασμα εντός του 2014.
Παράλληλα, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI – Kogas στοχεύουν στην έναρξη γεωτρήσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η εταιρεία Total το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Αυτή τη θέση επιβεβαίωσε εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ο Γενικός Διευθυντής της Noble Κύπρο Τζον Τόμιτς, ο οποίος ανέφερε ότι «είμαστε πολύ ενθαρρυμένοι από την προοπτική εξερεύνησης το τεμάχιο 12».
Έχουμε εντοπίσει τουλάχιστον μία εξάδα ξεχωριστές περιοχές και ως αποτέλεσμα επανήλθαμε με νέα τρισδιάστατη έρευνα για ολόκληρο το τεμάχιο, τα ευρήματα της οποίας αναλύουμε τώρα, είπε.
Θα ερμηνεύσουμε τα στοιχεία, είπε, και σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε με την ιεράρχηση ως προς το πού θα διενεργήσουμε γεώτρηση.
Επανέλαβε την πεποίθηση ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική ακόμη στο τεμάχιο 12, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσω γεώτρησης.
Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας δήλωσής του ο Υπουργός ανέφερε ότι επίσης ότι «η κοινοπραξία των εταιρειών ENI και KOGAS, καθώς και η εταιρεία TOTAL, προχωρούν κανονικά τα ερευνητικά τους προγράμματα, με τη διεξαγωγή και ανάλυση σεισμικών ερευνών και με στόχο την έναρξη γεωτρήσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2014 και το πρώτο του 2015 αντίστοιχα».

Αναλλοίωτη η στρατηγική για τερματικό υγροποίησης
«Επειδή έχουν δει πολλά το φως της δημοσιότητας, θέλω να τονίσω ότι η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου μέσω του χερσαίου Τερματικού Υγροποίησης παραμένει αναλλοίωτη», δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Ο προγραμματισμός μας, πρόσθεσε, «προχωρά κανονικά και οι διαπραγματεύσεις μας με τους αδειούχους στο τεμάχιο 12, για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας για το έργο του τερματικού, συνεχίζονται απρόσκοπτα».
Την ίδια ώρα, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση εξ’ αρχής στο θέμα το φυσικού αερίου, είπε ότι «προχωρούμε με προσοχή και σύνεση, βασίζοντας τα επόμενα μας βήματα στα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας και όχι σε εικασίες και ευσεβοποθισμούς».
Ο Υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι «ύψιστη μας προτεραιότητα παραμένει ο στόχος της μείωσης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας μας, μέσω της όσο το δυνατό συντομότερης έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής».
«Το τερματικό υγροποίησης αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή όσον αφορά την κερδοφορία, την ελευθερία επιλογής των πιο ελκυστικών αγορών παγκόσμια και την καλύτερη διαχείριση των πόρων της κυπριακής ΑΟΖ», ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η ευελιξία που προσφέρει η επιλογή του τερματικού υγροποίησης είναι υψίστης σημασίας, ως επίσης και οι προοπτικές που θα προδιαγράψει η επιλογή αυτή, προκειμένου η Κύπρος να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος».

Πρόθεση να μην υπάρξει καθυστέρηση, πρόκληση το ‘timing’
Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξει καθυστέρηση μετά τα τελευταία αποτελέσματα, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «μιλάμε για ένα κοίτασμα σε ένα οικόπεδο, από τα 13 που έχουμε στο σύνολο και από σύνολο 6 αδειοδοτημένα».
Βλέποντας, ανέφερε, «τις υπόλοιπες δραστηριότητες και της εταιρείας Noble στο οικόπεδο 12 και τις προοπτικές για δυνητικά κοιτάσματα τις οποίες επεξεργάζεται τώρα αφού ολοκληρώθηκαν τα σεισμικά πριν μερικές εβδομάδες, βλέποντας επίσης τον προγραμματισμό των άλλων δύο εταιρειών, ENI και Total, και πόσο επιθετικό πρόγραμμα έχουν και οι δύο, μπορεί κάποιος εύλογα να συμπεράνει ότι οι ποσότητες δεν είναι καμία πρόκληση, οι ποσότητες υπάρχουν».
«Η ουσιαστική πρόκληση είναι το θέμα του χρόνου και το θέμα του χρονισμού, το θέμα του timing», είπε ο Υπουργός, εξηγώντας ότι «όσον αφορά τη βιωσιμότητα του τερματικού, δεν μπορεί κάποιος να την καταδείξει μόνο με ένα νούμερο». Έδωσε το παράδειγμα ενός τρένου που μπορεί να σχεδιαστεί με πιο μικρή ή μεγάλη χωρητικότητα.
Όλα αυτά, ανέφερε, «είναι δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας, πρέπει να προχωρήσουμε με αυτά που έχουμε και είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι, ειδικά από τη στιγμή που παραμένει το τερματικό υγροποίησης σαν ο απώτερος στόχος για τον τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου».

Τόνισε, παράλληλα ότι κατά την ενημέρωση των κομμάτων που προηγήθηκε της διάσκεψης Τύπου υπήρξε συμφωνία όλων ως προς αυτήν τη στρατηγική.
«Η πρόθεσή μας είναι να μην έχουμε καθυστέρηση. Αυτή είναι η πρόθεσή μας. Αλλά, χρειαζόμαστε ακόμα μια επιβεβαιωτική γεώτρηση», υπογράμμισε.
Σε καταληκτικό του σχόλιο ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «να τονίσω ότι και η διαφορά του αποτελέσματος σήμερα από την πρώτη εκτίμηση καταδεικνύει την αβεβαιότητα που υπάρχει σ’ αυτές τις δραστηριότητες».
Αντιλαμβάνεστε, είπε, «έχουμε φτάσει σε ένα βάθος 5.700 μέτρων και πλέον». Αλλά, πρόσθεσε, «οι προοπτικές που διαφαίνονται είναι πραγματικά τεράστιες, όπως καταδεικνύουν και κάποια παραδείγματα από τα νούμερα που έχουμε δώσει τώρα».
Επανέλαβε, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, όπως είπε, ότι «παραμένει το τερματικό υγροποίησης στο επίκεντρο της στρατηγικής μας».

Στενή συνεργασία Noble – Κυβέρνησης για σύντομη εμπορευματοποίηση ΦΑ
«Η Noble Energy εργάζεται στενά με την Κυβέρνηση της Κύπρου και με τους εταίρους μας στο τεμάχιο 12 για να εξευρεθεί ο πιο σύντομος τρόπος εμπορευματοποίησης του φυσικού αερίου», ανέφερε ο κ. Τόμιτς.
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «το έργο τερματικού υγροποίησης στο οποίο συνεργαζόμαστε με την Κυβέρνηση, παραμένει στρατηγική προτεραιότητα όσον αφορά στην εμπορευματοποίηση του αερίου».
Ερωτηθείς κατά πόσο τα ευρήματα της επιβεβαιωτικής προκαλούν καθυστέρηση στους σχεδιασμούς, ο Γενικός Διευθυντής της Noble Energy Κύπρου είπε «όχι απαραίτητα». Θα μελετήσουμε τα πάντα με την Κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, αλλά ο στόχος μας είναι αυτό το έργο να γίνει εμπορεύσιμο το πιο σύντομο δυνατό, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι είναι αναμενόμενο ότι με κάθε επιβεβαιωτική θα υπάρχουν κάποιες διαφορές στις εκτιμήσεις.

Εκτός από τον κ. Τόμιτς, παρόντες στη διάσκεψη Τύπου ήταν και οι πρώην Υπουργοί Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης και Αντώνης Πασχαλίδης.
Η Νoble Energy διαχειρίζεται το Τεμάχιο αρ. 12 εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μερίδιο που της αναλογεί από το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής  με τη Δημοκρατία κατανέμεται ως εξής: Noble Energy 70%, Delek Drilling και Ανner Oil Exploration από 15%.
onlycy.com
3/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin