Friday, October 11, 2013

ΥΠΕΚΑ: Υπογράφηκε η Έγκριση Περιβαλλον​τικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τα έργα επέκτασης του λιμένα Κατακόλου Ηλείας από τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη


ΥΠΕΚΑ, 11-10-13
-
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε σήμερα την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τα έργα επέκτασης του λιμένα Κατακόλου Ηλείας, με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας του λιμένα με προσθήκη δύο νέων θέσεων παραβολής μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, καθώς και την βελτίωση των κυματικών συνθηκών εντός της λιμενολεκάνης για τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών, σε συνδυασμό και με την βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας των πεζών στην χερσαία ζώνη του λιμένα με κατάλληλη επέκταση των παραλιακών κρηπιδωμάτων.
 
Ο λιμένας Κατακόλου έχει καταστεί ένας από τους σημαντικότερους λιμένες εξυπηρέτησης κρουαζιεροπλοίων, με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, όπως διαπιστώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας τριετίας (2010-2012), ξεπερνώντας και το αισιόδοξο σενάριο προβλέψεων του μεταφορικού του έργου, όπως είχε αναλυθεί στο εγκεκριμένο Προγραμματικό Σχέδιο του λιμένα του έτους 2009. 
 
Το έργο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε τόσο κατά την κατασκευή όσο κατά την λειτουργία του να διασφαλίζεται η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής. Επίσης επεβλήθηκαν με την υπογραφείσα ΑΕΠΟ κατάλληλοι περιβαλλοντικοί όροι για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής, (το οποίο ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου NATURA 2000), καθώς και του χερσαίου χώρου που επηρεάζεται από το έργο.
 
Σύμφωνα με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει το σύνολο των έργων του λιμένα, ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, για τμήμα του έργου, ύψους 14.000.000 ευρώ περίπου. 
 
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σχετικά με το θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τα έργα επέκτασης του λιμένα Κατακόλου Ηλείας έρχεται σε συνέχεια του αντίστοιχου έργου στον Πειραιά, στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να υλοποιούμε αναπτυξιακές στρατηγικές και για τον τουρισμό, αναδεικνύοντας τη χώρα μας σε πόλο έλξης και την κρουαζιέρα πόρο προσέλκυσης τουριστών υψηλού εισοδήματος. Έχουμε βαθιά ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που αλλάζει το αναπτυξιακό μοντέλο και στηρίζεται σε όλα όσα συνιστούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως ο τουρισμός. Και αυτό υλοποιούμε”.
 ypeka.gr
11/10/13
-----

-

 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin