Wednesday, October 16, 2013

Οι "ευρωπαϊκές ΔΕΗ" πιέζουν για κατάργηση επιδοτήσεων σε φ/β και αιολικά.


Την κατάργηση των επιδοτήσεων σε φ/β και αιολικά, καθώς στην Ευρώπη οι τιμές λιανικής του ρεύματος για νοικοκυριά και τις βιομηχανίες έχουν ανέβει σε επίπεδα-ρεκόρ, τη στιγμή που υπάρχει υπερπροσφορά ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού και στη χονδρική αγορά οι τιμές έχουν καταρρεύσει, ζητούν οι επικεφαλής 10 των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρισμού.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των 10 εταιρειών αποτελούν το λεγόμενο γκρουπ «Magritte» και είναι οι επικεφαλής της γαλλικής GDF Suez, των γερμανικών RWE και E.ON, των ισπανικών Iberdrola και Gas Natural, των ιταλικών Enel και Εni, της σουηδικής Vattenfall, της τσεχικής CEZ και της ολλανδικής Gas Terra. Το «Magritte» ελέγχει περίπου το 50% του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Ευρώπης.

Οι επικεφαλής του γκρουπ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στις Βρυξέλλες, κάλεσαν την ΕΕ να αναθεωρήσει την ενεργειακή της πολιτική επειδή απέτυχε στον τριπλό στόχο της μείωσης των τιμών του ρεύματος, του περιορισμού της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική κτύπησε τοίχο», δήλωσαν, προειδοποιώντας ακόμα και για μπλακ άουτ στην Ευρώπη, καθώς τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν ρεύμα όταν δεν φυσά ή δεν έχει ήλιο και πολλές θερμικές μονάδες, κυρίως φυσικού αερίου έχουν κλείσει, λόγω του υπερβάλλοντος παραγωγικού δυναμικού, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων ενεργειακής απόδοσης που μείωσαν τη ζήτηση ηλεκτρισμού.

Τα 4 τελευταία χρόνια στην Ευρώπη οι λογαριασμοί ηλεκτρικού για τα νοικοκυριά έχουν αυξηθεί 17% και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές 21%, ενώ στη χονδρική αγορά οι τιμές ηλεκτρισμού έχουν χάσει 50% από τα επίπεδα του 2008. Το γκρουπ Μagritte ζητά να διαμορφωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός που να αποζημιώνει τις συμβατικές μονάδες που τίθενται σε καθεστώς standby, δηλ. είναι έτοιμες να λειτουργήσουν όταν οι ΑΠΕ δεν παράγουν ρεύμα.

Η κίνηση των «10» εκτιμάται ότι θέλει να πιέσει τους διαμορφωτές της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής εν όψει της Συνόδου Κορυφής για την Ενέργεια που θα γίνει στις αρχές του 2014 και να θέσει στην ατζέντα το ζήτημα της κατάργησης των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ στη λογική ότι τόσο η αιολική, όσο και η φωτοβολταϊκή βιομηχανία είναι πλέον ώριμες τεχνολογίες και δεν χρειάζονται επιχορηγήσεις.
energypress.gr
16/10/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin