Saturday, September 14, 2013

Λιμάνι κρουαζιέρας οριστικά ο Πειραιάς. -Θα προηγηθεί υποβρύχια έρευνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης αρχαιοτήτων.

Με την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων έληξε ο πολύμηνος «πόλεμος» μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης για τη χωροθέτηση του λιμανιού κρουαζιέρας στην Αττική. 

Χθες, με την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος, δόθηκε το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν τα έργα στην ακτή Μιαούλη, μέσα στο λιμάνι του Πειραιά, με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 95% έχει ήδη εξασφαλιστεί από κοινοτικά προγράμματα.

Από τις αρχές του χρόνου, παρουσία και του πρωθυπουργού, κορυφαία στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης είχαν τοποθετηθεί υπέρ της χωροθέτησης του λιμανιού στον Φαληρικό Ορμο.
Υπέρ του Πειραιά είχαν τοποθετηθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο Δήμος Πειραιά και βεβαίως η διοίκηση του ΟΛΠ. Τα σχέδια για το Φάληρο «σκόνταφταν» στο προεδρικό διάταγμα του 2003, που προβλέπει παράκτιο άλσος και ήπιες χρήσεις σε όλη την έκταση κάτω από τη λεωφόρο Ποσειδώνος, αλλά και τις μελέτες που εκπονούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για το Δέλτα, ενώ ήταν σε… παραφωνία με τον νέο πόλο πολιτισμού, το συγκρότημα της Λυρικής Σκηνής και την Εθνική Βιβλιοθήκη, που κατασκευάζεται με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ιδρυμα «Στ. Νιάρχος».

Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες έληξαν την περασμένη εβδομάδα υπέρ του Πειραιά, σε σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, στην οποία μετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης. Σε χρόνο-ρεκόρ ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης προώθησε την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που βρισκόταν επί μήνες στα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών. «Μετά την απόφαση ξεκινά η διαδικασία κατασκευής της πρώτης φάσης του έργου, με τρεις θέσεις για κρουαζιερόπλοια», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης, σημειώνοντας ότι με την υλοποίηση του προγράμματος ο Πειραιάς καθίσταται κύριος κόμβος κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέες εγκαταστάσεις

Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων που σε πλήρη ανάπτυξη θα επιτρέπουν τον ελλιμενισμό έξι κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, μήκους 300 μέτρων το καθένα. Προβλέπονται χώροι στάθμευσης και νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων.

Οι νέες εγκαταστάσεις στην ακτή Μιαούλη βρίσκονται κοντά στο Ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή και το Κονώνειο Τείχος, γι’ αυτό θα ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας, ενώ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα προηγηθεί υποβρύχια έρευνα για το ενδεχόμενο ύπαρξης αρχαιοτήτων.
 http://www.efsyn.gr/?p=111316
13/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin