Tuesday, September 03, 2013

Οι αγορές του Ισραήλ και τα κέρδη από το φυσικό αέριο.

Το κλείσιμο των αγορών στο Ισραήλ την Τρίτη, 20 Αυγούστου 2013, σηματοδοτήθηκε από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών Delek Group Ltd και Avner Oil and Gas LP για το δεύτερο τρίμηνο του 2013. Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρείες αυτές, μαζί με τη Noble Energy Ltd έχουν δικαιώματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου) στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες του Ισραήλ και της Κύπρου (Οικόπεδο Αφροδίτη).
Τα καθαρά κέρδη της Delek Drilling αυξήθηκαν κατά 315%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 16.6 εκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με 4 εκατομμύρια δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012. Τα καθαρά έσοδα της Avner Oil παρουσίασαν εξαπλάσια ποσοστιαία αύξηση, που μεταφράζεται σε 11.7 εκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με 1.8 εκατομμύριο δολάρια την περσινή αντίστοιχη περίοδο.


Τα έσοδα της Delek Drilling, μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων που έχουν πληρωθεί, αυξήθηκαν κατά 92% σε 71.7 εκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο εξάμηνο από 37,4 εκατ. δολ. το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στην αναγνώριση για πρώτη φορά των καθαρών εσόδων από το φυσικό αέριο και συγκεκριμένων πωλήσεων στη βάση μακροχρόνιων συμβολαίων σε μια σειρά από πελάτες από τον τομέα του φυσικού αερίου στο οικόπεδο Ταμάρ. 

Κέρδη από το Ταμάρ
Η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου στο οικόπεδο Ταμάρ ήδη δεικνύει θετικότατα οικονομικά αποτελέσματα για τις εταιρείες που το αξιοποιούν και αυτό διαφαίνεται στις τριμηνιαίες εκθέσεις τόσο της Delek όσο και της Avner. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι δραστηριότητες στο οικόπεδο Ταμάρ καταγράφουν οικονομικά κέρδη. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της Delek Drilling, κ. Yossi Abu, η παραγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο Ταμάρ αποτελεί μιαν εκ των σημαντικότερων κινητήριων δυνάμεων για την ισραηλινή οικονομία, ενώ η συνέχιση της παραγωγής εκτιμάται ότι θα μειώσει δραστικά το κόστος ενέργειας στην γείτονα χώρα και θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Delek Drilling και Avner Oil αποτελούν θυγατρικές του Ομίλου Εταιρειών Delek, ο οποίος κατέχει το 15,625% των δικαιωμάτων στο οικόπεδο Ταμάρ και δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση και παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η εταιρεία Noble Energy, που δραστηριοποιείται επίσης στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, κατέχει το 36% των δικαιωμάτων στο Ταμάρ, ενώ οι εταιρείες Isramco και Dor Gas κατέχουν το 28,75% και 4% αντίστοιχα. 

Θετικά για την Κύπρο
Τα αποτελέσματα των εργασιών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη λεκάνη της Λεβαντίνης είναι ιδιαίτερα θετικά και πολύ ενθαρρυντικά για τα κοιτάσματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις 21 Αυγούστου 2013, μάλιστα, οι εταιρείες που αξιοποιούν το κοίτασμα Ταμάρ ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός ακόμη, μικρότερου αλλά σημαντικού, κοιτάσματος δίπλα από το κοίτασμα Ταμάρ. Το καινούργιο κοίτασμα με την ονομασία Tamar Southwest[1] εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 0.7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, γεγονός που αποδεικνύει το ότι η λεκάνη της Λεβαντίνης αλλά και γενικότερα η περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου κρύβει ακόμη αρκετές ποσότητες υδρογονανθράκων.

ΔΡ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

 sigmalive.com/simerini
3/9/13 
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin