Wednesday, September 04, 2013

Le Monde: Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο. -Πιθανοί σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία /Des séismes sans précédent historique sont possibles en Europe

Οι συγκεκριμένες χώρες δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας....

«Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύει η γαλλική «Le Monde», που προχωρά σε μία σοκαριστική πρόβλεψη όσον αφορά στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με όσα τονίζονται στο δημοσίευμα, Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Ρουμανία είναι οι χώρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 19.000 άνθρωποι.



Στο άρθρο φιλοξενούνται οι πρώτοι χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης, όπως αυτοί δημιουργήθηκαν, στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe), από πενήντα επιστήμονες, μεταξύ των οποίων διακεκριμένοι σεισμολόγοι και μηχανικοί.

protothema.gr
4/9/13
---

  • Le Monde: Πιθανός σεισμός 9 Ρίχτερ στην Ελλάδα 

Ανησυχία, φόβο και τρόμο προκαλεί ένα δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ««Le Monde» με τίτλο: «Des Seismes Sans Precedent Historique Sont Possibles En Europe» («Σεισμοί χωρίς ιστορικό προηγούμενο είναι πιθανοί στην Ευρώπη»)!
Το επιστημονικό άρθρο παρουσιάζει την έρευνα 50 επιστημόνων, σεισμολόγων και μηχανικών αλλά και τους χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές όλης της Ευρώπης στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe).
Σε αυτές τις περιοχές δεν αποκλείεται μελλοντικά να βιώσουν τις καταστροφικές συνέπειες φονικών σεισμών της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ!
Μεταξύ αυτών ανήκει η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ιταλία, σύμφωνα με το άρθρο και τονίζεται ότι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, του σεισμού του Τοχόκου και του τσουνάμι που ακολούθησε.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως στους χάρτες που δημιουργήθηκαν πολλές περιοχές της χώρας μας όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου απεικονίζονται με βαθύ κόκκινο χρώμα και εντάσσονται στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας!
Ο διακεκριμένος σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας σχολίασε το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας και είπε πως δεν συμφωνεί απόλυτα με το ρεπορτάζ της «Le Monde», αλλά παράλληλα προσέθεσε πως το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί σε καμία περίπτωση.
«Πρόκειται για μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση που φυσικά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, αλλά ούτε και να ασπαστούμε πλήρως» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να σημειωθεί σεισμός της τάξης των 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη χώρα μας. Στην Ιαπωνία όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός της Φουκουσίμα, το ρήγμα ήταν μεγέθους 300 χιλιομέτρων, ενώ στην Ελλάδα οι τεκτονικές δομές είναι πολύ μικρότερες. Παρ' όλα αυτά, κανείς δε μπορεί να πει με πλήρη βεβαιότητα τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Ο χρόνος θα δείξει».
Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζονται παρόμοιοι χάρτες με τόση λεπτομερή καταγραφή των σεισμογενών περιοχών για την Ευρώπη!
Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος SHARE, το οποίο κόστισε 4,1 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε τα ιστορικά δεδομένα των σεισμών των τελευταίων τριάντα ετών.
imerisia.gr
4/9/13
-------------- 


  • Des séismes sans précédent historique sont possibles en Europe

"Il reste beaucoup à faire pour améliorer l'évaluation du risque sismique." Fabrice Cotton, professeur de sismologie à l'université Joseph-Fourier (Grenoble-I), fait partie de la cinquantaine de scientifiques qui viennent de dresser les premières cartes harmonisées de l'aléa sismique à l'échelle de l'Europe, dans le cadre du programme Share (Seismic Hazard Harmonization in Europe). Un outil précieux pour les services chargés de l'élaboration des normes parasismiques comme pour les industriels exploitant des installations sensibles.


La géographie générale de la sismicité sur le continent européen est connue. Elle résulte, principalement, de l'affrontement entre les plaques tectoniques africaine et eurasienne. Le danger est le plus fort en Turquie, en Grèce et dans la péninsule des Balkans, en Italie et en Roumanie.

En France métropolitaine, où les zones les plus actives sont les Pyrénées, les Alpes, le Jura et le fossé rhénan, suivis du Massif armoricain et du Massif central, le seul tremblement de terre de magnitude supérieure à 6 depuis un siècle a été celui de Lambesc (Bouches-du-Rhône), qui fit 46 morts le 11 juin 1909.......http://www.lemonde.fr/planete/article/2013/08/16/des-seismes-sans-precedent-historique-sont-possibles-en-europe_3462489_3244.html?xtmc=seisme&xtcr=10

4/9/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin