Monday, September 23, 2013

Φάρμα φιδιών. -Για την αύξηση της απόδοσης δηλητηρίου οι εργαζόμενοι του ερπεταρίου φροντίζουν και για την ηρεμία των εκτρεφόμενων φιδίων τους.

Ο μεγαλύτερος στον κόσμο και ο μοναδικός στη Ρωσία παραγωγός δηλητηρίου οχιάς είναι το Νοβοσιμπίρσκ. Στο ερπετάριο της Σιβηρίας ζουν σχεδόν χίλια φίδια, ενώ εργάζονται εκεί μόνο δέκα εργαζόμενοι.

Στο ερπετάριο του Νοβοσιμπίρσκ το καλοκαίρι επικρατεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου: η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Η υγρασία είναι όπως στις τροπικές περιοχές. Άπλετο φως. Όλα εδώ είναι άνετα για τις οχιές. Σε τέτοιες συνθήκες, δίνουν πολλές φορές μεγαλύτερες ποσότητες δηλητηρίου απ’ ό,τι παράγουν στο άγριο φυσικό περιβάλλον. Για κάθε 20 φίδια υπάρχει ξεχωριστό από δύο διαμερίσματα «σπίτι». Ένα μέρος του σπιτιού είναι φωτεινό και το άλλο – σκοτεινό,- είπε ο επιστήμονας του ερπεταρίου της Σιβηρίας Βασίλι Κοκένκο.

- Η σκοτεινή πλευρά πρέπει να είναι υγρή. Εδώ μπορούν να ξαπλωθούν πριν αλλάξουν το δέρμα τους έτσι ώστε να βγει καλύτερα. Όταν χρειάζεται περισσότερο φως και ζεστός χώρος, τότε σέρνονται στο άλλο διαμέρισμα, όπου μπορούν να ζεσταθούν κάτω από τις λάμπες.



Για την αύξηση της απόδοσης δηλητηρίου οι εργαζόμενοι του ερπετορίου φροντίζουν και για την ηρεμία των εκτρεφόμενων φιδίων τους. Οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την ηρεμία τους. Για παράδειγμα η μυρωδιά. Οι ειδικοί αρνήθηκαν ακόμα και να χρησιμοποιούν αρώματα. Απαγορεύονται και οι απότομες κινήσεις. Οι ερπετολόγοι συνιστούν σε όλους να μην κάνουν περιττές χειρονομίες.

Μία φορά την εβδομάδα, κάθε φίδι δίνει τα πολύτιμα χιλιοστόλιτρα δηλητηρίου. Η δουλεία αυτή από μακριά φαίνεται απλή: ο εργαζόμενος παίρνει μια οχιά, την περιτυλίγει γύρω από το χέρι του, την παίρνει σε ένα ποτήρι και η οχιά δίνει δηλητήριο σχεδόν εθελοντικά. Στην πραγματικότητα, όμως αυτή η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνια εκπαίδευσης, - εξηγούν οι ερπετολόγοι. Πρώτα με το φίδι-παιχνίδι, μετά με το νεκρό και μόνο ύστερα απ’ όλα αυτά – αρχίζει η έμπρακτη αληθινή διαδικασία. Πραγματικά, ακόμα και το μικρό φίδι που έχει μόλις γεννηθεί, είναι πολύ επικίνδυνο, - είπε ο Βασίλι Κοκένκο.

- Χρειάζεται να πάρεις σωστά το φίδι, χρησιμοποιώντας και τα πέντε σου δάχτυλα. Είναι απαραίτητο να μην προξενήσεις κάποια βλάβη στο φίδι – να μην σπάσεις το σαγόνι του, δηλαδή χρει΄ζεται να του προκαλείς όσο το δυνατόν λιγότερη ανησυχία. Η μέτρηση γίνεται κατά ελάχιστα κλάσματα του χιλιοστού. Διαφορετικά, μπορεί να γυρίσει και να σε δαγκώσει.

Το ερπετάριο της Σιβηρίας εμφανίστηκε πριν από 24 χρόνια, ακριβώς τη χρονιά του φιδιού, σύμφωνα με το κινεζικό ημερολόγιο. Από τότε οι ειδικοί του έχουν τελεοποιήσει την τεχνολογία κατά τόσο που ως προς την αποδοτικότητα τους ξεπερνούν τους ξένους συναδέλφους τους.

Αποδεικνύεται ότι το δηλητηριώδες φίδι μπορεί ακόμη και να εξημερωθεί. Αρκεί να το παίρνεις στα χέρια σου μερικές φορές την ημέρα. Αλήθεια, δεν έχει κανένα νόημα να το καλείς με κάποιο όνομα - είναι κουφό. Αλλά αν χάσετε έστω και δύο μέρες συνάντησης με την οχιά, γίνεται και πάλι επιθετική και φοβιτσιάρα.

  • Το δηλητήριο, που παίρνεται στο ερπετάριο πρώτα κρυσταλλώνεται - σε μερικά στάδια με τη βοήθεια ειδικής ουσίας και μόνο μετά το στέλνουν σε ρωσικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες. Από τη θανατηφόρο ουσία θα κατασκευάσουν εκεί παρασκευάσματα που θα σώσουν τη ζωή κάποιου ανθρώπου.

* Η άποψη της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτει με την άποψη του/της αρθρογράφου.
 http://greek.ruvr.ru/2013_09_23/243855508/

23/9/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin