Tuesday, September 10, 2013

Απειλείται με πρόστιμο η Κύπρος για τη νομοθεσία για τις ΑΠΕ. -Με αναδρομική ισχύ το Δεκέμβριο του 2010

Με βαριά καμπάνα προστίμου ύψους 11,5 χιλιάδων ημερησίως με αναδρομική ισχύ το Δεκέμβριο του 2010, απειλείται η Κύπρος αν μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου δεν ψηφίσει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που θα ενσωματώσει ευρωπαϊκή οδηγία στην νομοθεσία του κράτους για τις ΑΠΕ.  Το νομοσχέδιο επιβάλλει μέχρι το 2020  το 13% της Ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου επέκρινε ως απαράδεκτες τις υπηρεσίες του κράτους και τη γραφειοκρατία, που κρατούσε στα συρτάρια για 3 περίπου χρόνια το εν λόγω νομοσχέδιο.  Κάλεσε τις υπηρεσίες του κράτους να ανταποκριθούν άμεσα για να γλιτώσει το κράτος το βαρύ πρόστιμο. Αποδείχθηκε είπε, ότι σχετικά με τις αδειοδοτήσεις μεγάλων έργων, υπάρχει το κυπριακό σινικό τοίχος που εμποδίζει την ανάπτυξη.  Απαιτούν ιδιαίτερα για την εγκατάσταση ΑΠΕ που θα οφελέσουν τον καταναλωτή, να υπάρχει μόνο μία υπηρεσία που θα αδειοδοτεί.



Με τη ψήφιση του νόμου τίθενται συγκεκριμένοι όροι και χρονοδιαγράμματα για κάλυψη του 13% για ΑΕΠ και 10% για τα αυτοκίνητα και τις μεταφορές. Θα πρέπει είπε, να ψηφιστεί το νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη χρήση υγραερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, για κίνηση οχημάτων.

Ο βουλευτης του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης κάκισε το ότι η Βουλή καλείται την υστάτη να φροντίσει ώστε το κράτος να αποφύγει την καταβολή προστίμου επειδή δεν φρόντισε η οδηγία να εγκριθεί εδώ και τρία χρόνια. Οι διάφορες υπηρεσίες καθυστέρησαν τη ψήφιση και τίθεται ενώπιον της βουλής το δίλημμα της άμεσης ψήφισης του νόμου. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα βρεθούν τρόποι να αποφευχθεί η επιβολή προστίμου.

Αν δεν εγκριθεί, την μεθεπόμενη Πέμπτη θα επιβληθεί πρόστιμο, αφού η διαδικασία ενώπιον του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ξεκινά στις 26 του μήνα.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας ανέφερε ότι για ακόμα μια φορά οι ευθύνες της δημόσιας υπηρεσίας μετακυλίονται στη Βουλή και δεν είναι δυνατόν νομοσχέδια που έπρεπε να ψηφιστούν το 2010 να κατατίθενται 15 μέρες πριν την απόφαση για επιβολή προστίμου στη Δημοκρατία.

Αυτή η νοοτροπία της δημόσιας υπηρεσίας τόνισε, πρέπει να σταματήσει και η βουλή να στείλει το μήνυμα ότι δε θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

Πολύ σημαντικά χαρακτήρισε τα  δύο εναρμονιστικά νομοσχέδια είναι για τον τομέα των ΑΠΕ και για τη χρήση βιοκαυσίμων στις μεταφορές, χαρακτήρισε ο βουλευτης του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, λέγοντας ότι η  Βουλή βρέθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο να συζητήσει ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο και να το εγκρίνει, ενώ αυτό έπρεπε να έρθει στη βουλή από το 2010.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/64347#sthash.e1dfm7ch.dpuf

10/9/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin