Tuesday, September 10, 2013

ΥΠΕΚΑ: Υπουργική Απόφαση για τις Επιτρεπόμε​νες Δραστηριότ​ητες Θήρας στον Υγροβιότοπ​ο του Αμβρακικού.


Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε σήμερα απόφαση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηρεύσιμων ειδών στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού. Με την ίδια απόφαση, μετά από εισήγηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών, επιτρέπεται, στo πλαίσιo της ρυθμιστικής απόφασης θήρας του τρέχοντος έτους, η θήρα σε συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές του υγροβιότοπου που ανήκουν στις Περιφερειακές Eνότητες Πρεβέζης και Άρτας.

Σχετικά με την απόφαση, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:
«Γνώμονας της προσπάθειας και των ρυθμίσεων που κάνει το ΥΠΕΚΑ είναι πάντα η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Ο υγροβιότοπος του Αμβρακικού είναι σημαντικός τόσο για την Ελλάδα όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το να επιτρέπεται το κυνήγι σε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές που αποδεικνύεται από τις μελέτες και τη μακρόχρονη εμπειρία ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα, φαίνεται και είναι λογικό. Αυτό κάνουμε. Δουλεύουμε με την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υποχρέωση της πολιτείας αλλά δεν είναι μονοπώλιο κανενός».

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι το 2008, πριν την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου, η ρυθμιστική απόφαση για τη θήρα στην περιοχή εκδιδόταν από το αρμόδιο Δασαρχείο. Από την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου το 2008, απαγορεύτηκε προσωρινά για 3 χρόνια (και με δύο παρατάσεις μέχρι σήμερα) η θήρα σε όλη την περιοχή, προκειμένου να μελετηθούν όλα τα ζητήματα και να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις. Μετά την ενίσχυση, πέρυσι και φέτος, της θηροφύλαξης, των ειδικών προγραμμάτων για τους υγροβιότοπους (που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο) και την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και των προτάσεων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην έκδοση νέας ετήσιας απόφασης για τη θήρα στην περιοχή του Αμβρακικού........ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ
10/9/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin