Friday, August 30, 2013

Σημαντικός τομέας της οικονομίας της Κύπρου η αλιεία, τόνισε ο Υπ. Γεωργίας. Στόχος η βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων


Ο Υπουργός Γεωργίας. Φυσικών Πόρων και Περιβαλλόντος Νίκος Κουγιάλης δήλωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι η κυβέρνηση έχοντας υπόψη τη σημασία της αλιείας σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο έχει θέσει σαν στόχο την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων, την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, την ενσωμάτωση της περιβαλλοντολογικής διάστασης, την υποστήριξη των αλιευτικών κοινοτήτων και τη βελτίωση των αλιευτικών υποδομών, όπως είναι τα αλιευτικά καταφύγια.

Σε χαιρετισμό του στο 1ο Φεστιβάλ Ψαριού στον Πρωταρά, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως «η αλιεία είναι ένας μικρός και σημαντικός τομέας της οικονομίας της Κύπρου, γιατί προσφέρει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη σε παράκτιες περιοχές με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διάθεση υγιεινών προϊόντων στον καταναλωτή».

Όπως σημείωσε «μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013 συνεχίζουμε την προσπάθεια για υλοποίηση των πιο πάνω στόχων», για να προσθέσει πως «το Φεστιβάλ Ψαριού συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας 2007-2013, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 4, που έχει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αλιευτικές περιοχές».

«Η προώθηση παρεμβάσεων για την τοπική ανάπτυξη γίνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο μέσω του Προγράμματος και αναμένεται να συνεχιστεί και τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε πως «με την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών επιδιώκεται η διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας των τοπικών κοινωνιών, η αξιοποίηση των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, και η διατήρηση και ανάπτυξη θέσεων απασχόλησης, μέσω της στήριξης που παρέχεται για τη διαφοροποίηση ή την οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση των περιοχών».

Αναφερόμενος στον Πρωταρά, ο κ. Κουγιάλης «ανέκαθεν ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κύπρου, που με τις χαρακτηριστικές βραχώδεις και αμμώδεις ακτές του, τα καταγάλανα νερά και τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες του αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «το συγκεκριμένο Φεστιβάλ θα καταστεί θεσμός και θα αποτελέσει ακόμη ένα λόγο περισσότερο για όλους να επισκέπτονται τον Πρωταρά και να απολαμβάνουν το φρέσκο ψάρι, το καλό κρασί, τον θαλασσινό αέρα και το ωραίο περιβάλλον».
 kathimerini.com.cy
30/8/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin