Saturday, August 31, 2013

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΕ Ν. ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟ. -ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ 80%

Στο τέλος του χρόνου θα παραλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρία PGS. Ήδη, κατά 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε δήλωσή του σχετικά με την κατάθεση κοινής προσφοράς για την αξιοποίηση του εντοπισμένου κοιτάσματος στη περιοχή Κατάκολο της Δυτικής Ηλείας, από τις διαγωνιζόμενες εταιρίες «Energean Oil & Gas S.A.», «Trajan OIL AND GAS LIMITED» και «Grekoil Energy Ventures Limited».



Η πρακτική διερεύνησης της προοπτικής συνεργασίας με σκοπό την υποβολή κοινής πρότασης, αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση του οφέλους του Δημοσίου και ακολουθείται από πολλά κράτη με μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Είναι γνωστή διεθνώς με την ορολογία «forced marriage», ενώ για πρώτη φορά εφαρμόζεται με επιτυχία και στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιρειών είχαν ξεκινήσει στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, με παρότρυνση του υπουργού ΠΕΚΑ, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία έκρινε πως η αλληλοσυμπλήρωση των δύο ανταγωνιστικών προτάσεων που είχαν αρχικώς κατατεθεί «εξυπηρετεί αρτιότερα και αποτελεσματικότερα τους σκοπούς του δημόσιου συμφέροντος»,

Ο υπουργός δήλωσε πως «το "πείραμα" της επιβεβλημένης συνεργασίας μεταξύ πετρελαϊκών εταιριών για τη μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δοκιμάστηκε και πέτυχε ως διαδικασία. Τις επόμενες μέρες, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την κοινή προσφορά των εταιρειών και θα καταθέσει το τελικό της πόρισμα. Ελπίζω να έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη οι επισημάνσεις της Επιτροπής Αξιολόγησης και η νέα πρόταση να περιλαμβάνει τα δυνατά σημεία των προσφορών που είχαν αρχικά υποβάλει οι εταιρίες.

Στο τέλος του χρόνου, θα έχουμε στα χέρια μας και την επεξεργασία ολόκληρου του πακέτου των σεισμικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκαν σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης από τη νορβηγική εταιρία PGS. Ήδη, κατά 80% έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επεξεργασία του συνολικού προγράμματος. Προχωρούμε σταθερά και ταχύτατα στην υλοποίηση όλων των στόχων της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Σε συνθήκες αβεβαιότητας για την ευρύτερη περιοχή μας, καθιστούμε την Ελλάδα προπύργιο ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη την Ευρώπη».

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, τα θέματα ενέργειας θα είναι υψηλής προτεραιότητας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, ενώ υψηλά θα είναι και η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, όπως ανέφερε στην ημερίδα με θέμα «Γαλάζια Ανάπτυξη στον Ελληνικό Θαλάσσιο Χώρο», που πραγματοποίηθηκε στη Ρόδο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα, με την Κύπρο και το Ισραήλ, για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας (Ενεργειακές Υποδομές, Έρευνα και Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φυσικοί Πόροι) της Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, κάνοντας λόγο για μία «σημαντική στιγμή για τις σχέσεις των τριών χωρών».

Το σημαντικότερο εργαλείο για την ολοκλήρωση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής , όπως είπε, είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. Ο Θ.Χ.Σ. αφορά και σχετίζεται με τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες, τα δεδομένα και τις γνώσεις για τη θάλασσα και τις θαλάσσιες δραστηριότητες (αλιεία, υπεράκτιες δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων), τις θαλάσσιες μεταφορές, την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Ζωνών (Ο.Δ.Π.Ζ.).

Ένα επιπλέον κρίσιμο συστατικό της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής είναι η εφαρμογή της Οδηγία Πλαίσιο 2008/56/ΕΚ για τη Θαλάσσια Στρατηγική, η οποία στοχεύει στην προαγωγή της αειφόρου χρήσης των θαλασσών, στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και στην προστασία των βασικών πόρων από τους οποίους εξαρτώνται οι κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη θάλασσα. Στο πλαίσιο της Οδηγίας πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και να εφαρμόσουμε τις απαραίτητες θαλάσσιες στρατηγικές, ώστε να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε την καλή περιβαλλοντική κατάσταση των θαλάσσιων υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2020. Το επιχειρησιακό σκέλος για την εφαρμογή του νόμου έχει ανατεθεί στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

«Η επιλογή των κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων είναι το βασικό μας στοίχημα, αφού πρώτα καταγράψουμε και ιεραρχήσουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες των θαλάσσιων περιοχών μας και εργαστούμε συνεργατικά με τους γείτονες στην περιοχή. Το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη αξιολογήσει την περιβαλλοντική κατάσταση των θαλασσίων υδάτων της χώρας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτά. Έχει επιπλέον καθορίσει μια σειρά περιβαλλοντικών στόχων και συναφών δεικτών και έχει καθορίσει τα σχετικά προγράμματα παρακολούθησης, τα οποία θα αρχίσουν να εφαρμόζονται στους επόμενους μήνες. Ένα επιπλέον ιδιαίτερο αλλά σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε ολιστικά, σε συνάρτηση και με το Μνημόνιο Κατανόησης με την Κύπρο και το Ισραήλ, είναι το θέμα των αφαλατώσεων και συνολικότερα της υδροδότησης των νησιών του Αιγαίου. Η μακρά εμπειρία και των δύο χωρών, τόσο της Κύπρου, όσο και του Ισραήλ, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη στην κατάρτιση ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης του εθνικής σημασίας ζητήματος», κατέληξε ο υπουργός. 

elzoni.gr
31/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

--- 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin