Tuesday, July 30, 2013

Σχέδια για αγωγό από την Noble. Εγκαταλείπει τη συμφωνία για εξαγορά του 30% του Λεβιάθαν η Woodside.


Επτά μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του κολοσσού Woodside και της Noble Energy για εξαγορά από την πρώτη του 30% των συμφερόντων του Λεβιάθαν, ενισχύονται ραγδαία οι ενδείξεις πως η συμφωνία οδηγείται προς κατάρρευση.

Ως βασική αιτία φέρεται να είναι οι συνεχείς καθυστερήσεις, από πλευράς του Ισραήλ, στη λήψη τελικών αποφάσεων σχετικά με τον όγκο των εξαγωγών φυσικού αερίου από την γειτονική μας χώρα.

Ο πρόεδρος της Noble, Chuck Davidson, δήλωσε σε εξειδικευμένα έντυπα που ασχολούνται με την βιομηχανία των πετρελαιοειδών πως οι καθυστερήσεις από πλευράς του Ισραήλ είναι κύριος λόγος για τις αμφιβολίες που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την τελική ενεργοποίηση της συμφωνία. Όπως είναι καλά γνωστό, οι αποφάσεις της γείτονος έχουν “κολλήσει” στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, όπου πολλές αγωγές (από πολιτικά πρόσωπα) επιβάλλουν πως οι εξαγωγές δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 40% των αποθεμάτων του Ισραήλ. Σε μερικές εβδομάδες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

Πίσω, όμως, από τις συζητήσεις που αφορούν στον συνολικό όγκο των εξαγωγών (που αφορούν στο σύνολο των αποθεμάτων και όχι μόνο το Λεβιάθαν), βρίσκεται και ο νέος προσανατολισμός της Noble προς την ανάπτυξη αγωγού «προς γειτονικές χώρες». Αναλυτές εκτιμούν πως οι «γειτονικές χώρες» είναι η Τουρκία.

Όπως γράφτηκε πριν από επτά μήνες, η Woodside ενδιαφερόταν για την απόκτηση δικαιωμάτων στο Λεβιάθαν με σκοπό να κτίσει το τερματικό LNG για τις εξαγωγές του Φυσικού Αερίου από το συγκεκριμένο κοίτασμα, προς διεθνείς αγορές.
Σε συνέντευξή του στην «Κ» στις αρχές Μαΐου, ο Keith Elliott, αντιπρόεδρος της Noble  για την ανατολική Μεσόγειο, είχε σχολιάσει πως η ευελιξία που παρέχεται μέσα από το LNG, καθιστά αυτή την επιλογή προτιμότερη για την Noble. Σε αντίθεση με τον αγωγό, το LNG επιτρέπει την εξυπηρέτηση «της παγκόσμιας αγοράς» είχε σχολιάσει ο κ. Elliott.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι δεδομένο είναι πως η Woodside καθυστερεί την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την καταβολή της πρώτης δόσης, και πως αναλυτές της βιομηχανίας του πετρελαίου σχολιάζουν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Noble πλέον προσανατολίζεται στην ανάπτυξη αγωγού αντί για τερματικό υγροποίησης Φυσικού Αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο εταιρειών και φέρονται να είναι αρκετά έντονες. Την ίδια ώρα, όμως, διαρρέει πως η υποχώρηση του δολαρίου Αυστραλίας κατά 13% από την ημέρα υπογραφής της συμφωνίας (ύψους 1.5 δισ. δολάρια Αμερικής) “έχει παίξει τον ρόλο της”.

Η όποια απόφαση, και δη μια απόφαση της Noble για προώθηση αγωγού αντί για υγροποιημένο αέριο, θα αλλάξει άρδην και τα δεδομένα για την Κύπρο. 

http://www.kathimerini.com.cy
29/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin