Tuesday, July 30, 2013

ΥΠΕΚΑ: Επιλογή Αναδόχου για τον Περιφερεια​κό Σχεδιασμό Διαχείριση​ς Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), Περιφέρεια​ς Πελοποννήσ​ου

ΥΠΕΚΑ, Αθήνα, 30 Ιουλίου 2013

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, βρέθηκε σήμερα, Τρίτη 30 Ιουλίου, στην Τρίπολη, όπου το μεσημέρι ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, ο προσωρινός ανάδοχος της Σύμπραξης που θα αναλάβει να ολοκληρώσει και να θέσει σε λειτουργία τα έργα Περιφερειακού Σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρουσία και των Υπουργών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη.
 
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Χαιρετίζουμε τη σημερινή ανακήρυξη, ως την αρχή του τέλους μιας πολύχρονης ταλαιπωρίας πολιτών, δήμων και περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο, που από ουραγός κάνει ένα πρωτοπόρο άλμα στην νέα εποχή για την διαχείριση αποβλήτων. Την σύγχρονη εποχή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, με αξιοποίηση και όχι ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων που παράγουμε, μετατρέποντάς τα από άχρηστα απόβλητα σε αναπτυξιακό και οικονομικό πόρο. Προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον και διασφαλίζοντας την αειφορία του.
 
Το ΥΠΕΚΑ έχει επενδύσει πολλά στο εγχείρημα αυτό, δεσμεύοντας από το ΕΣΠΑ 100 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου, ώστε να χρηματοδοτηθούν όλα τα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού της και τα έργα αποκατάστασης των 82 ανεξέλεγκτων χωματερών της. Εγχείρημα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, που φαίνεται ότι εισέρχεται στην τελική ευθεία σήμερα, χάρη στις προσπάθειες της Περιφέρειας και τη συμβολή του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ. Στη μεθοδική και κοπιώδη προσπάθεια όλων, παρά τις αντίξοες συνθήκες και την πολλαπλή αμφισβήτηση, οφείλεται η ωρίμανση και το σημερινό βήμα.
 
Το ΥΠΕΚΑ, γνωρίζοντας ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος και πολλή δουλειά μέχρι την έναρξη των έργων διαχείρισης, θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια αυτή. Ανοιχτά είναι σήμερα τα θέματα της περιβαλλοντική αδειοδότησης, της χωροθέτησης των έργων και της προσωρινής διαχείρισης των αποβλήτων μέχρι την έναρξη λειτουργίας των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού, όπως και η βελτιστοποίηση της ανακύκλωσης. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τον φορέα τους, που ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην διαχείριση αποβλήτων, με ενότητα και συναντίληψη δίνουμε λύσεις περιβαλλοντικά ασφαλείς και ορθολογικές, λαμβάνοντας υπ΄όψη και το οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Άλλωστε, ο σχεδιασμός της Πελοποννήσου, εγκεκριμένος μόλις το 2010, είναι απόλυτα συμβατός με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό που εξελίσσεται σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κοινοτικής Οδηγίας-Πλαίσιο και του Νόμου για τα Απόβλητα και προωθεί αρμονικά όλα τα κομμάτια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, την πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, την ανάκτηση, την επεξεργασία των αποβλήτων και την ελαχιστοποίηση της τελικής τους διάθεσης. Η οριστική εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης δεν πρέπει να μας εγκλωβίζει σε μια αποσπασματική θεώρηση εστιάζοντας μονόπλευρα στους ΧΑΔΑ, αλλά ενιαία στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση.
 
Χαιρόμαστε που η διαχείριση των αποβλήτων τίθεται στο επίκεντρο της επιχειρηματικής δράσης, δημιουργώντας επενδύσεις που ανοίγουν δουλειές, κι ελπίζουμε στο θετικό αποτέλεσμα της προσπάθειας. Απαιτείται ανοιχτό πνεύμα όσων εμπλακούν στην διαχείριση, ευελιξία στον συνδυασμό ανακύκλωσης και επεξεργασίας, όχι αντίθεση μεταξύ τους. Πρόκειται για Επενδύσεις «εσωτερικές», μέσα από την Ελλάδα που αφορούν τους Έλληνες».
 
Η σημερινή επιλογή αναδόχου, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν εξυπηρετείται από σύγχρονες υποδομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Η ανεξέλεγκτη διάθεση, πρόχειρες λύσεις και μεταφορά εκτός Περιφέρειας κυριαρχούν. Υπάρχει μόνο ένας ΧΥΤΑ πλημμελής (Κιάτου) και κατασκευάζεται άλλος ένας (Ξυλοκάστρου). Λειτουργούν τρία Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κόρινθος, Καλαμάτα, Τρίπολη). Οι δήμοι της Περιφέρειας εξυπηρετούνται από ενεργούς Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης (ΧΑΔΑ) (25 ενεργοί, δηλαδή το 1/3 του συνόλου των ενεργών ΧΑΔΑ της χώρας), από προσωρινές λύσεις διαχείρισης (δεματοποιητές συμμείκτων σε Κρανίδι, Πύλο και Μολάους) και με νόμιμη ή μη μεταφορά απορριμμάτων σε εγκαταστάσεις εκτός Πελοποννήσου.
 
Με την επιλογή του αναδόχου, γίνεται ένα μεγάλο βήμα αναβάθμισης αυτών των υποδομών προς την κατεύθυνση της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, με οριστική εξάλειψη της ανεξέλεγκτης απόρριψης. Είναι απόλυτα συμβατό με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό που το ΥΠΕΚΑ εκπονεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της κοινοτικής Οδηγίας-Πλαίσιο και του Ν.4042/2012 για τα Απόβλητα και προωθεί αρμονικά όλες τις πλευρές μιας σύγχρονης διαχείρισης, με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, ανάκτηση υλών και ενέργειας, με επεξεργασία των αποβλήτων και την ελαχιστοποίηση της τελικής τους διάθεσης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού (2010) προβλέπεται η κατασκευή τριών Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και δίκτυο σταθμών μεταφόρτωσης και προεπεξεργασίας, που σε συνδυασμό με το έργο της ανακύκλωσης θα αξιοποιεί τα απόβλητα και θα ελαχιστοποιεί τα αδρανοποιημένα υπολείμματα, τα οποία θα διαθέτει σε τεχνικά άρτιους χώρους υγειονομικής ταφής.
 
Η δημόσια δαπάνη, ύψους 68,5 εκατ. Ευρώ, θα καλυφθεί από πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ που έχουν εκχωρηθεί από το ΥΠΕΚΑ στην Περιφέρεια. Το υπόλοιπο, θα καλυφθεί από αντίστοιχου ύψους ιδιωτική χρηματοδότηση. Ο ανάδοχος της Σύμπραξης θα αναλάβει τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων διαχείρισης των αποβλήτων της Περιφέρειας για 28 έτη, σε χώρους που θα υποδείξει ο ίδιος, καθώς και την προσωρινή διαχείριση των αποβλήτων κατά την περίοδο κατασκευής του Έργου.
 
Το μεγάλο αυτό έργο πνοής πραγματοποιείται παράλληλα με την εν εξελίξει αποκατάσταση 82 χωματερών, προϋπολογισμού 30,7 εκατ. Ευρώ, έργου ενταγμένου επίσης στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
 
Για την μεταβατική περίοδο μέχρι την έναρξη λειτουργίας των έργων του περιφερειακού σχεδιασμού, το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Δήμους, τον περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πέραν των 100 εκατ. ευρώ που ήδη δέσμευσε προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα στηρίξει και θα χρηματοδοτήσει νέες προτάσεις για προεπεξεργασία και προσωρινή διαχείριση, είτε μεταφορά και διάθεση σε νόμιμους αδειοδοτημένους χώρους υγειονομικής ταφής, σε συνδυασμό με την επέκταση και βελτιστοποίηση του έργου της ανακύκλωσης. Παράλληλα, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης του συνόλου των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου, εκτιμώντας ότι τα έργα θα αρχίσουν βαθμιαία να υλοποιούνται από τις αρχές του 2014 και θα ολοκληρωθούν αρχές του 2015. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος αυτού μπορεί να ελαχιστοποιήσει, ή και να αποτρέψει, την επιβολή υψηλών προστίμων στη χώρα μας και τη μετακύλισή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 
30/9/13

No comments:

Post a Comment

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin