Tuesday, July 23, 2013

Επιπλέον Κούρεμα 15% Ζητά το ΥΠΕΚΑ στις Παλιές Ταρίφες των Φωτοβολταϊκών

της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Γενναίο «κούρεμα» στις παλιές ταρίφες των φωτοβολταϊκών επιδιώκει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ.
Στη συνάντηση που είχαν σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου και ο γενικός γραμματέας Κώστας Μαθιουδάκης με εκπροσώπους του κλάδου, παρουσία του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ, πρότειναν μείωση στα feed in tariffs των φωτοβολταϊκών, σε ένα εύρος από 15-50%, ανάλογα με την τεχνολογία της επένδυσης, η οποία μείωση διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε 45%. Για τις υπόλοιπες τεχνολογίες των ΑΠΕ η πρόταση για τη μείωση των ταριφών είναι κατά μέσο όρο 10%.

Η πρόταση αυτή προκάλεσε σοκ ανάμεσα στους εκπροσώπους του κλάδου, που υποστήριξαν ότι νέο κούρεμα, μετά την έκτακτη εισφορά, θα καταστήσει τα έργα μη βιώσιμα. Ήδη, όπως είπαν, «πολλά δεν βγαίνουν και καθίστανται κόκκινα». 

Ο κ. Παπαγεωργίου, επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασης του υπουργείου, ανέφερε ότι είναι εντολή του ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Έτιγκερ οι αποδόσεις των επενδύσεων να κινούνται σε ποσοστά 7-8%, όταν στην Ελλάδα, μπορεί να υπερβαίνουν και το 100%. Ο αντίλογος των εκπροσώπων των φωτοβολταϊκών ήταν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύσει στη Βόρεια Ευρώπη, με ανοιχτές τις κάνουλες των τραπεζών και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελλάδα, όπου τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά και η ρευστότητα από την πλευρά των τραπεζών σχεδόν στο μηδέν.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επισήμανε ότι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα, συμπεριλαμβανομένης και της πρόσφατης αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ, εκτιμάται ότι το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ θα συγκρατηθεί στα 700 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2014, διαφορετικά θα εκτινασσόταν στα 2,66 δισ. ευρώ. Υπό τις σημερινές συνθήκες νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ δεν μπορεί να επιβληθεί, διαμηνύει το υπουργείο.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ ζήτησε από τους εκπροσώπους του κλάδου να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τις 5 Αυγούστου και αφού γίνει η αναγκαία επεξεργασία να συμπεριληφθούν σε σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση. Το ΥΠΕΚΑ επιδιώκει να δώσει στη δημοσιότητα το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ στις 15 Σεπτεμβρίου και προσδοκά να έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση του ως τέλη του ίδιου του μηνός.

Πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 και το οποίο θα είναι μέρος της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής για την επόμενη 20ετία. Προς τούτο το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να συστήσει άμεσα επιτροπή που θα αναλάβει ως τα τέλη του έτους να καταθέσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας ως το 2030, με το κατάλληλο ενεργειακό μίγμα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΣΗΑΠΕ, του ΣΕΦ, της ΕΛΕΤΑΕΝ, της ΠΑΣΥΦ, του ΣΠΕΦ και ο Σύνδεσμος Ήλιος. 
 http://www.energia.gr
23/7/13

1 comment:

  1. Αντιδράσεις στα νέα μέτρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας...

    Αντιδρούν οι φορείς της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στιςι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ για λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ. Με σημερινές ανακοινώσεις τους οι φορείς των αιολικών και των φωτοβολταϊκών δηλώνουν μεν ότι προσέρχονται στο διάλογο, επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη τα μέτρα να ληφθούν μετά από προσεκτική μελέτη και τεκμηρίωση.

    Οι πληροφορίες από την πλευρά των παραγωγών αναφέρουν, ότι το πακέτο των μέτρων βαίνει προς υλοποίηση το προσεχές φθινόπωρο και θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά μείωση των εγγυημένων τιμών αγοράς της «πράσινης» ενέργειας για τις υφιστάμενες μονάδες, με κλίμακα που θα λαμβάνει υπόψη το κόστος επένδυσης και συγκεκριμένους συντελεστές απόδοσης της. Εντάσσεται, δε, στο πακέτο των μέτρων που αποσκοπούν στο μηδενισμό του ελλείμματος της αγοράς ως το τέλος του 2014, όπως προβλέπει και το μνημόνιο.

    Σε ανακοίνωσή της η Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) τονίζει ότι τα περιθώρια βιωσιμότητας των αιολικών έργων έχουν ήδη περιοριστεί δραματικά στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον των τελευταίων ετών. Προσθέτει ωστόσο ότι: «αναγνωρίζοντας, όμως, το υπαρκτό πρόβλημα της ενεργειακής αγοράς που αντανακλάται στο έλλειμμα του Λειτουργού, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω ουδεμία συμβολή έχει ο κλάδος της αιολικής ενέργειας, θα προσέλθουμε στο διάλογο και θα καταθέσουμε δημιουργικές ολοκληρωμένες προτάσεις με στόχο την οριστική επίλυση του προβλήματος». Η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά επίσης συμμετοχή του κλάδου στην ομάδα εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού του ενεργειακού μίγματος της χώρας για την επόμενη εικοσαετία.

    Ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά κάνει λόγο για πρόταση του υπουργείου περί μεσοσταθμικής μείωσης των τιμών απορρόφησης της ηλιακής κιλοβατώρας κατά 45 %, την οποία απορρίπτει ως βάση συζήτησης. Αμφισβητεί επίσης τις εκτιμήσεις του υπουργείου για την εξέλιξη του ελλείμματος μετά και την πρόσφατη αύξηση του «τέλους ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αναφέρει επίσης ότι θα καταθέσει τεκμηριωμένες προτάσεις με γνώμονα την βιωσιμότητα των επενδύσεων και του λογαριασμού ΑΠΕ, προειδοποιεί ωστόσο ότι αν οι προτάσεις αυτές στρεβλωθούν, αγνοηθούν ή κακοποιηθούν από την Πολιτεία θα κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ......http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=376723
    25/7/13

    ReplyDelete

Only News

EL News

Blog Widget by LinkWithin